Live

Vouchere din "Rabla pentru Electrocasnice", vândute pe site-uri de mica publicitate. Director AFM: E ilegal, dar noi nu putem sancționa

Data actualizării: Data publicării:
Etapa a doua a programului „Rabla pentru electrocasnice”. Foto: Profimedia Images

Vouchere din programul "Rabla pentru Electrocasnice" sunt de vânzare pe site-uri de mică publicitate. Sunt zeci de astfel de anunțuri postate, în situația în care aceste tichete nu se emit în formă fizică și sunt nominale. Sunt și super-oferte: cei interesați pot cumpăra un voucher, împreună cu un aparat electrocasnic vechi, ce trebuie predat în schimbul celui nou. Andrei Iorgulescu, director general al Administrației Fondului pentru Mediu, a explicat la Digi24 că acest fenomen care este o ilegalitate nu poate fi oprit, singura sancțiune fiind că voucherul nu poate fi utilizat de cel care nu are acest drept.

Anul acesta, programul Rabla pentru Electrocasnice are un buget de 75 de milioane de lei și este estimat un număr de 200.000 de beneficiari. 

Andrei Iorgulescu, director general al Administrației Fondului pentru Mediu, a declarat la Digi24 că aplicația utilizată în acest an are mai multe chei de securitate, adică persoana își introduce cartea de identitate scanată, iar aplicația verifică aceste date cu cele introduse manual.

"Plus că, și în magazin, și atunci când se livrează echipamentele se face identificarea persoanei.", a spus el.

Dacă o persoană cumpără un voucher, când va vrea să îl utilizeze va vedea că nu poate, a explicat directorul AFM.

"Românul e inventiv și ca în anii anteriori, cei care au accesat programul au selectat din principiu, din start, mai multe vouchere pe care nu le-au folosit tocmai ca să le vândă mai departe. Nu avem cum opri fenomenul, dar să știe că nu au cum să le folosească chiar dacă le cumpără.

Nici nu e rentabil când îl cumperi, pentru că scazi valoarea finanțării, adică beneficiezi de finanțare redusă, adică a plătit deja în avans o parte din suma respectivă", a spus directorul AFM.

Andrei Iorgulescu a precizat că vânzarea acestor vouchere este ilegală, pentru că ele un cod unic de identificare, în baza CNP.

Întrebat dacă pot fi sancționați cei care le vând sau cei care le cumpără, Iorgulescu a răspuns: "În principiu, nu avem pârghii pentru că nu e de competența noastră. Din perspectiva programului, sancțiunea e lipsirea de utilizare a voucherului.

Mai departe sunt alte instituții care se pot pronunța în legătură cu utilizarea unui voucher la care o persoană nu are dreptul".

Citește și: Cei care vor să vândă voucherele "Rabla pentru electrocasnice" vor fi sancționați. Ministru: Le-au luat și acum nu le folosesc

 

 

Editor : Georgiana Marina

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

130.000 de beneficiari ai programului Casa Verde au nevoie de sisteme de stocare pentru că nu reuşesc să livreze în reţea energia

O nouă sesiune a Programului Casa Verde Fotovoltaice, lansată pe 27 septembrie. Care sunt condițiile și documentele necesare

Ministrul Câciu anunță un nou ajutor pentru cei afectați de inundații, pe lângă cei 10.000 de lei aprobați săptămâna trecută

O nouă sesiune a programului „Casa Verde Voltaice” începe din 6 septembrie. Care sunt criteriile de înscriere

Partenerii noștri