Vom plăti cu doi lei mai mult pentru fiecare produs ambalat în sticle sau borcane - proiect
Vă mai amintiţi vremurile în care nu puteai cumpăra lapte, ulei sau bere, fără să dai o sticlă la schimb? Acele vremuri s-ar putea întoarce: Ministerul Mediului vrea să plătim cu doi lei mai mult pentru fiecare produs ambalat în sticle sau borcane. Ca să ne învăţăm să ne sortăm gunoiul. Acum, doar 7% din deşeuri sunt reciclate. După 2020, ne pasc amenzi europene, dacă nu ne conformăm.
Amendă uriașă: 45.000 de lei pentru un timișorean care a dat foc deșeurilor în spatele curții
Mii de tone de gunoi și deșeuri intră lunar în România sub formă de donații. Ministrul Mediului trage un semnal de alarmă
Incendiu puternic lângă Centura Capitalei
Goana după PET-urile reciclabile
Descinderi cu scandal la un depozit ilegal de fier vechi din Călărași
Returnarea garanției la predarea ambalajelor reciclabile se amână
România, gaura neagră a importurilor de gunoaie
Turcia: Prețuri mari și sărăcie lucie
Unde se aruncă testele de salivă?
Noile reglementări propuse de autorităţi pentru a încuraja colectarea selectivă ar putea scumpi produsele de la raft. Practic, va fi treaba companiilor de salubritate să colecteze separat deşeurile din plastic, sticlă şi aluminiu. Numai că grosul gunoaielor nu de-acolo vine în prezent.
Dragoş Doru - directorul unei firme de colectare: „Impactul asupra produsului din raft va fi probabil o creştere de 5, 10 la sută datorită reglementărilor pe care vor trebui să le respecte OTR-urile şi producătorii”.
Constantin Damov - reprezentant al unei firme de reciclare: „La poarta fabricilor noastre ne-ar scădea livrările cu 90 la sută, lucru care ne-ar pune în poziţia să importăm practic tot pentru a ne desfăşura activitatea, să reciclăm pentru alte ţări”.
Dozele de aluminiu sunt decotaminate, curăţate şi apoi presate. În total, avem 4.500 de tone de aluminiu care ajung la export pentru reciclare în Franţa şi în Germania.
Proiectul publicat în dezbatere publică de Ministerul Mediului prevede şi o taxă suplimentară de doi lei pentru fiecare produs pe care îl cumpărăm ambalat într-un recipient de sticlă. Ne vom lua banii înapoi când vom returna recipientele goale. Dar... nu sticla e problema, ci plasticul.
Alţii duc deşeurile sortate direct la centrele de reciclare din parcările hipermarketurilor sau în centrele de colectare speciale.
Producătorii sunt obligaţi prin lege să recupereze până la 60% din ambalajele reciclabile.
FOTO: Getty Images
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News