Live

„Viermele lui Putin”, racheta folosită de ruși la bombardarea Odesei. Ucrainenii spun că e dificil de interceptat. Care e explicația

Data actualizării: Data publicării:
Rachetă Onix („Strobilul” - vierme inelat - în codificarea NATO) lansată de armata rusă împotriva Ucrainei. Foto: Profimedia Images

Oficialii armatei ucrainene au recunoscut că au probleme în interceptarea noilor rachete de croazieră Onix („Strobilul” - vierme inelat - în codificarea NATO), folosite de Rusia în recentele atacuri asupra Odesei și a infrastructurilor portuare ucrainene, se arată în cea mai recentă analiză a Institutului pentru Studiul Războiului.

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Ucrainei, colonelul Iuri Ihnat a precizat că rachetele Onix zboară cu o viteză de peste 3.000 de kilometri pe oră la o altitudine mare, după care coboară brusc la 10-15 metri deasupra solului înainte de a lovi ținta, ceea ce le face extrem de dificil de detectat și distrus.

Astfel, rușii au folosit rachete de croazieră Onix în atacurile de pe 19 iulie din regiunea Odesa. Aceste rachete sunt folosite pentru a lovi ținte aflate direct pe coastă.

În cadrul unei intervenții la Digi 24, generalul în rezervă Virgil Bălăceanu a explicat că rachetele Onix sunt, de fapt, rachete antinavă lansate, cel mai probabil, de bateriile de coastă din Crimeea și Novorosiisk. Aceste rachete au o traiectorie balistică, ceea ce le face mai greu de interceptat.

„Eficiența lor e dată de faptul că nu sunt arme inteligente”, a declarat, la Digi 24, generalul în rezervă Virgil Bălăceanu. „Aici e un paradox: dacă s-au găsit căile de contracarare și combatere a armelor inteligente, chiar dacă vorbim de rachete de croazieră, în privința rachetelor balistice - dacă vorbim de Onix - există o capacitate mai redusă de depistare. Ele zboară la o altitudine foarte mare după care, într-un timp foarte scurt, ele se îndreaptă către țintă. Or, sunt greu de depistat rachetele care zboară la înălțimi foarte mari. Rachetele Patriot sunt eficiente împotriva rachetelor balistice Iskander și pot fi folosite și împotriva rachetelor antinavă Onix”, a precizat Bălăceanu

Concomitent, oficialul militar ucrainean, Iuri Ihnat, a precizat că Rusia nu mai are capacitatea de a produce rachete Kh-22. Dacă la începutul războiului, în februarie 2022, Rusia deținea 250 de astfel de rachete, până acum, au fost trase circa 150 împotriva Ucrainei.

Kremlinul încearcă distrugerea infrastructurilor portuare ucrainene înainte de renegocierea unui nou acord al cerealelor, pentru a permite exportul de cereale furate de Rusia din zonele ocupate în Ucraina, a declarat ministrul ucrainean al Agriculturii, Mikolo Solskîi.

Rusia a efectuat atacuri, marţi şi miercuri, în regiunea Odesa, ale cărei porturi la Marea Neagră permiteau Kievului să-şi exporte cerealele. Ministerul ucrainean al Agriculturii a declarat că „60.000 de tone de cereale au fost „distruse” în portul Ciornomorsk, situat lângă orașul Odesa.

Solskîi a declarat că Ucrainei îi va lua cel puțin un an pentru a repune în funcțiune portul Ciornomorsk din regiunea Odesa, folosit pentru exportul de cereale.

În aceste condiții, Pentagonul a anunțat pe 19 iulie un pachet de ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 1,3 miliarde de dolari. Ajutorul include patru sisteme antiaeriene NASAMS, obuze de artilerie de calibrul 152 mm, echipamente de deminare, dispozitive de bruiaj și război electronic și echipamente de comunicații. De asemenea, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borell, a propus un plan de asistență militară pentru Ucraina în valoare de 20 de miliarde de euro, pentru următorii patru ani.

Editor : M.L.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

2024, anul în care s-au înmulțit conflictele la nivel global. Ce este de așteptat în 2025?

Zelenski: nord-coreenii sunt executați de comandanți lor, ca sa nu pice prizonieri, rușii nu le acordă protecție. Ce spune Casa Albă

Papa a acceptat invitația de a vizita Ucraina anul viitor

Ucraina a trimis primul lot de ajutor umanitar către Siria. Anunțul lui Zelenski

Partenerii noștri