Live

VIDEO Primul portavion de drone din Europa, de 100 de milioane de euro, se construiește la Galați. Nu e însă pentru România

Data actualizării: Data publicării:
Primul portavion de drone din Europa, de 100 de milioane de euro, se construiește la Galați. Foto: Digi24

Tehnică militară de vârf pentru NATO se construiește în România, la șantierul naval Galați. E vorba de un portavion de drone pentru Portugalia, un proiect în valoare de 100 de milioane de euro. Este, de altfel, primul portavion de drone din Europa. Pe acest șantier naval s-au mai construit 30 de nave militare și nave speciale, toate pentru partenerii din NATO.

Proiectul pentru construirea portavionului de drone a fost pregătit timp de șapte ani de inginerii din Portugalia.

Alexandra Dinu, jurnalist Digi24: „Construcția portavionului pentru drone pentru marina portugheză va dura aproximativ doi ani. Prima etapă are loc în această hală unde sunt tăiate toate bucățile de tablă”.

Nava portugheză, ale cărei costuri se ridică la 100 de milioane de euro, va avea 107 metri lungime, un hangar pentru drone, o punte de zbor de 96 de metri lungime și 11 metri lățime, precum și o punte pentru marfă care va măsura 650 de metri. Construcția va fi dotată cu 12 containere, spații de cazare pentru echipaj, și laboratoare de cercetare.

Marina portugheză o va folosi pentru transportul aparatelor de zbor fără pilot și drone maritime, pentru supraveghere, dar și pentru cercetari subacvatice. Militarii de la Lisabona spun că astfel de nave reprezintă viitorul în conflictele armate.

Nuno Melo, ministrul portughez al Apărării: „Marea este foarte importantă pentru noi și de aceea noi avem nevoie o marină foarte eficientă. Această navă inovează. Creăm un nou concept. Aceasta este prima navă a unei noi clase care va fi copiată în restul lumii. Și asta începe în România”.

Henrique Gouveia e Melo, șeful fortelor navale din Portugalia: „Aceasta ar putea fi prima navă care va fi în principal o navă de cercetare și documentare. Noi am prezentat acest concept în martie anul acesta și mai mult de 20 de companii navele au întrebat ce concept este acesta și sunt foarte interesați.”

La ceremonia de începere a construcției navei portugheze a participat și șeful forțelor navale din România. În timp ce Portugalia construiește navele de război ale viitorului, la noi se fac momentan promisiuni.

Mihai Panait, șeful Forțelor Navale Române: „S-au făcut peste 15 nave militare pentru alte state, pentru noi nu s-a făcut nimic. Da, atât a putut oferi România pentru noi, pentru Forțele Navele Române, suntem o structură bine organizată, bine pregătită, cu ceea ce primim în înzestrarea Forțelor Navale Române știm ce să facem, să ne îndeplinim misiunile”.

Jan-Wim Dekker, vicepreședintele șantierului Damen: „În acest moment noi nu construim vreo navă pentru Forțele Navale Române sau pentru Armata Română.”

Armata portugheză nu modernizează doar forțele navale, ci și aviația. Au cumpărat avioane F35, iar vechile F16 le-au vândut României.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Atac cu drone asupra Tel Aviv: un aparat de zbor fără pilot a fost interceptat, un altul s-a prăbușit

Ciucă, întrebat dacă poate izbucni Al Treilea Război Mondial: „Este cea mai mare tragedie pe care oamenii pot să o trăiască”

Rusia și Ucraina au folosit un număr record de drone în atacurile reciproce din luna septembrie

Prăpăd pe litoral după furtuna puternică. Mai mulți șoferi au rămas blocați în mașinile înghițite de apa care depășea chiar și un metru

Partenerii noștri