VIDEO | Digi24, vizită la compania din SUA unde se fabrică sistemele de rachete Patriot
4 miliarde de euro în schimbul unui spațiu aerian românesc fără pericole. Este pariul pe care Ministerul Apărării Naționale l-a făcut cu sistemul Patriot. 7 astfel de lansatoare de rachete, împreună cu radarul, vor ajunge la noi în țară în următorii ani. O investiție majoră a statului român, pe care Digi24 v-o prezintă în detaliu. Echipa noastră a ajuns chiar în locul în care se produc sistemele Patriot, fabrica din Statele Unite.
Atentat terorist dejucat de autoritățile ungare în urma unor informații primite de la serviciile SUA
Șeful Armatei avertizează
Confruntare între două vole pe stradă
Trump şi-a anunțat candidatura la alegerile prezidenţiale
România vrea să cumpere drone Bayraktar
Povestea unei fotografii cu Tom Cruise
Dîncu, despre suspendarea MiG-urilor: 11 orfani mi-au cerut „nu-i mai lăsați să zboare cu aceste avioane”
Cine apără spațiul aerian al României?
Un râs și o pisică, cei mai buni prieteni
În imagini vedeți sistemele de rachete Patriot. Este cea mai importantă achiziție a Armatei Române din ultimii 30 de ani. Tocmai pentru că statul a scos din buzunar miliarde de dolari, am vrut să vedem în ce vor fi investiți banii, așa că am mers chiar în locul în care sunt produse sistemele - Statele Unite.
Valentin Stan, jurnalist Digi24: Suntem în Andover, Massachusetts, la 30-40 de kilometri distanță față de Boston. Suntem la casa sistemelor Patriot. Este una dintre fabricile Raytheon. Aici se produc sistemele de apărare antiaeriană Patriot, sistemele pe care România le-a achiziționat la un preț destul de mare, vorbim despre 4 miliarde de dolari.
Fabrica este imensă: are aproape două milioane de metri pătrați și mii de oameni lucrează zilnic la echipamente militare pentru zeci de țări.
Valentin Stan, jurnalist Digi24: Radarul Patriot poate detecta o sută de ținte în același timp, aflate pe o rază de 100 de kilometri. În Masachusettes am avut parte de o surpriză. Am văzut primul radar pe care armata română îl va primi. Mai bine de șase luni s-a lucrat la el, iar acum mai trebuie doar să treacă testele finale.
Sistemul Patriot este alcătuit dintr-un radar, puncte de comandă și lansatoarele propriu-zise.
Sistemul detectează rachete balistice, drone, avioane de luptă sau rachete de croazieră.
În doar câteva secunde, pe monitoarele sistemului apar locația, viteza cu care se apropie pericolul și punctul către care se îndreaptă.
Imediat, din sistemul Patriot sunt lansate rachetele. Pot fi folosite simultan 100, care ating viteze de aproape 2.500 de kilometri pe oră.
17 țări au în dotare sistemul Patriot. Rachetele au lovit până acum aproximativ 250 de ținte inamice, în confruntări reale.
Brian Wigton, reprezentantul companiei Raytheon: Patriot este un sistem de apărare aeriană care poate lovi un număr mare de ținte. Este capabil să distrugă rachete balistice, dar și alte amenințări aeriene, precum rachetele de croazieră, drone, avioane sau elicoptere.
Valentin Stan, jurnalist Digi24: Înainte de a ajunge la armată, sistemele Patriot trec prin departamentul de realitate virtuală. Vedem, de exemplu, un astfel de sistem cu mai multe baterii. Militarii și specialiștii pot să vadă cum funcționează, în plus pot și să demonteze toată aparatura pentru a înțelege mai bine cum funcționează sistemul care valorează aproape patru miliarde de dolari.
În contractul semnat de România cu Statele Unite, există și o clauză care îi obligă pe americani să le arate militarilor noștri toate secretele sistemului Patriot, înainte de a-l livra.
Joe DeAntona, reprezentantul companiei Raytheon: Militarii români sunt instruiți, deja, să folosească sistemul Patriot de către specialiști din Statele Unite. Militarii antrenați și sistemul vor ajuta România să aibă parte de siguranța aeriană pe care o merită.
Primul sistem Patriot va veni la noi în țară anul viitor și va ajunge la malul mării, în poligonul de la Capul Midia, acolo unde militarii noștri păzesc spațiul aerian românesc fără oprire.
Editor web: Liviu Cojan
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News