VIDEO | Cum arătau mașinile Miliției și ale serviciilor secrete și cum recunoșteai una a Securității: Era bine să te ferești de ele
Pe 22 decembrie 1989, elicopterul cu Nicolae şi Elena Ceauşescu decola de pe sediul Comitetului Central al Partidului Comunist. După 30 de ani de la acele evenimente, clădirea, devenită între timp sediul Ministerului de Interne, și-a redeschis astăzi porțile pentru curioşi. Maria Moiș, jurnalist Digi24, a stat de vorbă cu cel care a restaurat trei dintre mașinile Securității și Miliției.
VIDEO. Bărbat căutat din 29 decembrie, după ce a accidentat cu sania o fetiță de 8 ani. Minora, operată de urgență, a rămas fără splină
Vortexul polar se extinde în SUA. Roxana Bojariu: Este atipică această furtună de iarnă
Zelenski: Donald Trump poate fi decisiv în războiul din Ucraina. El ne poate ajuta să-l oprim pe Putin
Risc de explozie în Mureș la un tren de 12 vagoane. Sunt scurgeri la una dintre cisterne
Guvernul vrea să mențină plafonarea prețului la energie și gaze și după 1 aprilie. Anunțul făcut de ministrul Burduja
Ministrul Finanțelor: „Nu iau în calcul nicio majorare de impozite și taxe”
Pârtii închise în Sinaia, din cauza viscolului
Vremea se racește brusc în nordul țării, iar la munte va ninge. Ce temperaturi se vor înregistra în primul weekend din 2025
Concertele anului 2025: Justin Timberlake vine prima dată în România, Andre Rieu revine la Cluj
Este vorba de una dintre mașinile de protocol. Mercedes-ul a aparținut înainte de 1989 Direcției a V-a a Securității. Este o mașină pe care o folosea când veneau delegații din străinătate, un vehicul blindat. Este o mașină care s-a menținut și este în proporție de 100% originală și 100% stare de funcționare. Existau mai multe mașini similare în perioada aceea.
Nu a fost folosită de Ceaușescu, el folosea cu predilecție mașini de producție românească, ca să creeze o imagine de „om din popor”.
Mașina de Miliție este o mașină de suflet. Am lucrat foarte mult timp, este restaurată de la zero. Este o mașină care, să spunem, era partea vizibilă din parcul auto al Ministerului de Interne.
Dacia neagră este o mașină din partea mai puțin vizibilă, o mașină a Securității. Mașina Miliției era folosită la trafic, dirijare, furturi auto. Dacia neagră, cea a Securității deja este era un element periculos. La orice vizită a dictatorului era însoțit de 10-15 mașini de genul acesta. Probabil negru impunea... să spunem așa... un sentiment de respect.
De-a lungul timpului numerele de înmatriculare au fost o chestie foarte interesantă. Numărul de înmatriculare te poziționa cumva într-o anumită treaptă socială. Numerele pe care le foloseau demnitarii erau numere scurte, cu doar 3 cifre. 1-B - trei cifre...
Numărul acestei mașini este alb, pentru că era o mașină care trebuia să arate ca una civilă. Mașinile instituțiilor de stat aveau numere galbene. În acea perioadă se circula alternativ – o duminică da, o duminică nu. Numere cu soț și fără soț.
Nu trebuia să se știe că erau mașinile Securității, dar dacă o recunoșteai, de obicei te fereai, căutai să nu stai în drumul lor pentru că nu era bine. Era mai bine să îți vezi de drum.
Editor web: Liviu Cojan
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News