VIDEO. Cerere tot mai mare pentru sobe și șeminee. Cât costă și câtă economie se face
Mulți români se întorc la sobă. Spun că este singura variantă pentru a le ajunge banii la iarnă. Cererea este atât de mare, încât meseriașii muncesc la fel de mult ca pe vremuri. De teama facturilor la gaz, până și unii orășeni trec la încălzirea pe lemne. Așa fac o economie de până la 30%.
Căldură pe datorie, în Constanța. Societatea de termoficare face un împrumut bancar
O vâltoare veche din Maramureș a fost salvată cu o tehnică japoneză
Înotători lăsați fără bazin, după ce căldură și apa caldă au fost sistate din cauza unor datorii de sute de mii de lei
Repartitoarele de căldură vor fi obligatorii de la 1 ianuarie 2025
Cum arată viața la bloc, într-un oraș în care oamenii se încălzesc și astăzi cu sobe pe lemne
Apa încălzită în oală, confort de Capitală. A venit frigul, caloriferele rămân reci
Sezonul pepenilor s-a prelungit, în special în vestul țării
39 de grade Celsius în autobuzele fără aer condiționat din București
Când vor scăpa bucureștenii de problemele cu apa caldă și căldura?
„Acest șemineu este confecționat din șamote, plăci speciale de șamote, aici urmează să fie făcut decorativ. Are distribuție în 4 dormitoare, cu turbină de 400 de metri cubi pe oră și o casetă de distribuție prin care este dirijat aerul în cele 4 încăperi.
Gheorghe Ienci este meșter sobar de peste 50 de ani. Are lucrări în toată țara și abia reușește să mai facă față comenzilor din ultima perioadă.
Gheorghe Ienci, sobar: Familia la care ne aflăm acum a avut centrală și are și în momentul de față pe gaz. Sigur că sunt eficiente centralele pe gaz, dar nu și neapărat când e vorba de a plăti factura. Și au considerat ca o marjă de siguranță să își facă un șemineu. Economia, sigur, e mare, acum o să vedem ce prețuri o să fie peste iarnă și la lemn și la gaz. Prețul exclusiv cu toate materialele începe de undeva de la 2.600 de euro.
Deși a crescut și prețul lemnelor, proprietarii spun că economisesc mai mult dacă se încalzesc cu ajutorul șemineului.
Viorel Negru, proprietar: La costurile actuale, cum s-a mărit prețul la energie, mai ales la gaz, am decis să facem un șemineu, care oricum va diminua din consum și, în același timp, din costuri. Cel puțin 30% putem economisi cu acest sistem de încălzire. Sigur că și lemnul e scump, dar sunt mulți care au sursa de lemn și atunci le convine.
De anul trecut și până acum, cererea pentru sobe și șeminee a crescut cu peste 200%. Prețul diferă de la o lucrare la alta, în funcție de complexitate.
Ioana Mihalca, jurnalist Digi24: O astfel de sobă de teracotă pastrează căldura câteva ore chiar și după ce focul s-a oprit. Prețul pentru o astfel de sobă pornește de la 1.100 de lei și poate să ajungă până la 5.000 de lei.
Și magazinele de specialitate au înregistrat creșteri. În special la șeminee.
Nelu Fatul, administrator magazin sobe: Ca și vânzări au crescut undeva între 10 și 15%. Focare de șeminee tradiționale încep de la 2.500 de lei, focarele șamotate premium cam de la 2.000 de euro, iar ca și lucrare predată la chibrit, la gata, finisat total, de la 3000-4000 de euro începând.
Potrivit celor mai recente statistici, aproape jumătate dintre gospodăriile din România se încălzesc cu lemne de foc.
Reporter: Ioana Mihalca / Operator: Sebastian Codrean
Editor : Liviu Cojan
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News