Live

VIDEO. Ce s-a schimbat în cluburile din București la 3 ani după Colectiv. Pericolul la care se expun petrecăreții

Data actualizării: Data publicării:

La 3 ani de la tragedia din Colectiv, în multe cluburi din Bucureşti dezastrul se poate repeta oricând. Zeci de localuri nu au autorizaţie de securitate la incendiu, petrecăreţii fumează fără nicio problemă înăuntru, iar stingătoarele şi planurile de evacuare sunt abandonate în zone întunecate ale cluburilor. În România sunt peste 200 de cluburi care funcţionează fără autorizaţie. În Capitală, 10% din localuri sunt în aceeaşi situaţie.

Este imaginea pe care o întâlnim în cluburile exclusiviste din Centrul Vechi al Capitalei. Deşi localurile sunt ticsite de oameni, patronii par să nu pună mare accent pe ieşirile de urgenţă. Uşile sunt atât de înguste, încât în cazul unui incendiu, petrecăreţii ar trebui să iasă în şir indian. În cluburile underground, precum Colectiv, situaţia este şi mai gravă. Aici, barurile şi ringurile de dans se află de cele mai multe ori la subsol. Cei care vor să iasă, au o singură variantă. O scară în spirală, din beton, cu lăţimea de aproape 2 metri. Pompierii spun că fiecare om are nevoie de un spaţiu de cel puţin 0,9 metri pentru ca evacuarea să nu se transforme în haos.

Cât despre stingătoare, acestea sunt o raritate în cluburile din Bucureşti. Reporterii Digi24 au fost în mai multe localuri şi doar în două au reuşit să găsească extinctoare. Erau abandonate într-un colţ al clădirii.

Una dintre măsurile luate de autorităţi imediat după dezastrul din Colectiv a fost interzicerea fumatului în spaţii publice.

-Bine măcar că nu se mai fumează. Mai scade un pic riscul.

Legea nu este în respectată peste tot.

Sunt mulţi tineri care cred că dezastrul din Colectiv a fost doar un accident şi lor nu li se poate întâmpla niciodată.

-Nu cred că e un loc periculos aici. Oricum, mi se par destul de mici încât să poți ieși destul de rapid din ele în caz de pericol, deci nu mi se pare o problemă foarte mare.

-Nu este ok pentru că e aglomerație, o singură ieșire și se poate întâmpla, dar n-are ce să ia foc.

Pompierii spun însă că pericolele sunt cât se poate de mari.

Daniel Vasile, purtător de cuvânt ISU Bucureşti: Prin aviz și autorizație de securitate la incendiu conferim utilizatorilor un nivel sporit de siguranță în interiorul clădirilor în care se găsesc, însă nici în aceste condiții riscul nu este redus până la 0. În principal, deficiențele cele mai grave țin de căile de evacuare și de acces, fie că sunt desființate sau blocate temporar. Deficiența importantă este atunci când instalațiile de detectare și stingere incendii nu sunt funcționale sau nu au fost realizate în obiectivele respective.

Într-o astfel de situaţie sunt 33 de cluburi din Capitală, unde oricând se poate întâmpla o tragedie. Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă spun că patronii sunt avertizaţi în permanenţă asupra pericolelor şi sunt sfătuiţi să remedieze problemele, dar cei mai mulţi refuză.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"A devenit oficial aliatul nostru împotriva României!" Anunțul făcut de presa din Kosovo, la două zile după decizia UEFA

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Surpriza avută de polițiștii care au intervenit la un apel privind sechestrarea unei persoane: era o petrecere cu zeci de oameni

Turiștii străini au umplut Centrul Vechi în noaptea de Înviere. „Mă însor la vară. Este petrecerea burlacilor”

Bucăți din tavanul unui club din București s-au prăbușit. Client: „Au curățat mizeria și au continuat programul normal”

Supravieţuitori de la Colectiv, audiaţi în instanţă: La prima rundă de artificii, m-am speriat. Am simţit că ceva nu e în regulă

Partenerii noștri