Live

Video Vasile Dîncu anunță că este o chestiune de câteva zile până la sosirea militarilor americani în România

Data actualizării: Data publicării:
Ministrul Apărării, Vasile Dîncu. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Odată cu anunțul SUA privind trimiterea celor aproximativ 1.000 de soldați în țara noastră, României „i s-a îndeplinit o cerere din 2014, de suplimentare a trupelor pe flancul estic pentru o prezență militară solidă”, a explicat ministrul Apărării, Vasile Dîncu, la Digi24. Potrivit acestuia, programul exact al dislocării militarilor americani din batalionul Skyper de la Vilseck nu a fost încă stabilit, însă este o chestiune „de câteva zile”.

Întrebat, miercuri seară, ce speră România să obțină cu acest contingent de soldați, Vasile Dîncu a răspuns că sunt câteva aspecte importante pentru care SUA au luat decizia de a trimite militari în țara noastră. În primul rând, României i se îndeplinește o cerere pe care o face încă din 2014. „Președintele României a cerut să se suplimenteze trupele de pe flancul estic și să fie o prezență militară aici solidă”, a explicat Dîncu, la Digi24, la Jurnalul de Seară.

În al doilea rând, este un răspuns important pe care Alianța Nord-Atlantică îl dă cererii Rusiei, care vrea „o curățare a zonei flancului estic. Este un răspuns clar, nu numai că NATO nu acceptă acest lucru, dar și întărește această prezență”.

Totodată, reprezintă „și un lucru important de natură psihologică”, spune Dîncu: „Tot legat de propaganda Federației Ruse. A fost o propagandă puternică, uneori pe social media, aceea de a descuraja statele din Est spunând că NATO niciodată nu va sacrifica oameni, nu va apăra țările din Est și din centrul Europei. Această prezență arată că NATO își îndeplinește promisiunile. Este și un semn de încurajare pentru opinia publică din România, din Polonia și din alte state europene că nu suntem singuri și că în fața unei amenințări posibile noi avem tot sprijinul”.

Potrivit ministrului, tot propaganda rusă a vrut să arate că există disensiuni între Uniunea Europeană și NATO. „Și Franța a anunțat că va fi o prezență în România, deci este și un semn de coeziune și unitate între Uniunea Europeană și NATO”, declară Dîncu.

Citește și: Reacția Rusiei la anunțul că Statele Unite trimit 3.000 de soldați în Europa de Est: „O măsură distructivă”

Când vor sosi soldații americani în România

Întrebat care este programul sosirii militarilor, ministrul a răspuns că programul exact nu s-a stabilit încă: „Se poate ca această prezență să fie activată în câteva zile, poate să mai dureze un pic, dar în orice caz este vorba de un program pe care îl stabilim acum, în aceste zile, și care va fi destul de rapid. Avem 2 sau 3 locuri în care este posibil ca soldații să fie cantonați, dar nu e informație oficială în acest moment.
Noi eram pregătiți să primim trupe NATO”.

Fiind vorba despre un regiment mecanizat, soldații vor veni și cu mașini de luptă: „Este vorba despre o prezență a unui regiment mecanizat, care se poate deplasa foarte repede dintr-un loc în altul cu cea mai modernă tehnică, deci este vorba de o prezență cu tehnică cu tot”.

„Sperăm că nu va avea loc un conflict. Trebuie înțeles că toate acțiunile NATO au un caracter defensiv. Dar nu se știe niciodată, scenariile pentru viitor sunt greu de anticipat, de aceea ne pregătim”, a mai spus ministrul Apărării.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a anunțat miercuri, oficial, decizia Statelor Unite de a trimite trupe suplimentare în Europa. Este vorba de 2.000 de soldați americani care vor ajunge în Germania și Polonia. De asemenea, din Germania vor fi dislocați aproximativ 1.000 de soldați americani în România.

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Serghei Polunin, dansatorul ucrainean cu portretul lui Putin tatuat pe piept, anunţă că părăseşte Rusia

Reacția lui Iohannis după ce nu a fost invitat la întâlnirea șefilor de stat cu președintele Zelenski de la reședința șefului NATO

Când ar putea fi gata cablul submarin de mare tensiune prin Marea Neagră care va lega UE de Azerbaidjan. Anunțul președintelui Aliyev

Românii din Cernăuți cer ajutorul Executivului de la București, pe fondul modificărilor din sistemul de învăţământ ucrainean

Partenerii noștri