Exclusiv Vălean, despre o posibilă dată de aderare a Ucrainei și R. Moldova la UE: Depinde de ambiția și seriozitatea lor. Au performat excelent
Comisarul European pentru Transporturi, Adina Vălean, a declarat, miercuri, la Digi24, după ce Comisia Europeană a anunțat începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Republica Moldova și Ucraina, că „este o zi importantă pentru blocul comunitar, pentru Comisie, dar și pentru noi, ca români”. Ea a mai adăugat că o posibilă dată de aderare a acestor două țări depinde de ambiția și seriozitatea lor în acest proces, explicând că, până acum, „au performat excelent”.
Alertă la Chișinău. O dronă a fost găsită în apropriere de o arenă sportivă din capitala Republicii Moldova
Campania la prezidențiale, „o luptă nedreaptă”
Declarații la închiderea urnelor din partea Maiei Sandu și a lui Alexandr Stoianoglo
Alegeri prezidențiale în Republica Moldova, turul II: Sandu vs Stoianoglo. Prezența la vot până la ora 17:00
Percheziții de amploare în Republica Moldova. Anchetă privind fapte de corupție în prag de alegeri
Kievul vrea să recruteze încă 160.000 de soldaţi
Angajații Metrorex ar putea intra în grevă
Alegeri în Republica Moldova
Câciu explicații despre posibila pierdere temporară a 1,1 miliarde euro din PNRR
„Este o zi importantă pentru UE, pentru Comisia Europeană și pentru noi, ca români, să vedem că Moldova este acceptată pentru începerea negocierilor de aderare la UE. Intenția Comisiei este, dacă totul merge bine, ca pasul doi, acela de deschidere efectivă a negocierilor, să aibă loc în martie. Sunt câțiva pași de făcut”, a explicat Adina Vălean.
Ucraina și Republica Moldova „au performat excelent”
Comisarul a mai adăugat că din lista reformelor recomandate pentru Republica Moldova, au mai rămas doar trei de îndeplinit, adăugând că și Ucraina și Republica Moldova „au performat excelent”.
„A existat în această perioadă, de la acordarea statului de țară candidată, o listă de reforme recomandate, la care Moldova și Ucraina au performat excelent. Date fiind și condițiile dificile în care s-au petrecut este cu atât mai remarcabil. Au mai rămas doar trei chestiuni, care nu sunt foarte complicate și în legătură cu care avem garanția că guvernul de la Chișinău va face pașii legislativi necesari”, a mai explicat Vălean.
Ea a mai explicat că „sunt discutii privind ajutorul macrofinanciar pentru țările din vecinătatea estică, dar și pentru Balcanii de Vest, sub egida politicii de vecinătate si de parteneriat al UE cu țările din vecinătatea estică, respectiv Balcanii de Vest.
„Pe lânga asta, unde deja se discută niște sume, Moldova și Ucraina primesc un ajutor substanțial în contextul războiului din Ucraina. Dacă e să mă refer numai la sectorul transporturi, săptămâna trecută am înmânat granturi de 45 de milioane pentru trei proiecte concrete prim-ministrului Recean, dar asta într-un context mai larg, unde numai din bugetul meu am pus 250 spre 300 de milioane numai pentru finanțarea conexiunilor Ucrainei și Moldovei cu UE”, a mai spus ea.
De asemenea, a mai spus că se așteaptă ca ambele țări să vină cu proiecte, deja discutate, astfel încât finanțarea va continua.
„De facto, Moldova și Ucraina sunt din perspectiva acestui sector deja parțial integrate în piața comună, pentru că toate măsurile din ultimul an sunt de natură de a-i integra deja înaintea deciziei politice care va fi luată de către de Consiliu”, a mai adăugat Vălean.
Totodată, referitor la lista cu reforme pentru cele două țări, comisarul e explicat că în cazul Republicii Moldova mai sunt trei măsuri rămase, neterminate.
„Trebuie definitivate o metodologie și un proces transparent de selectare a procurorului general. Moldova lucrează deja la acest lucru. Trebuie finalizat procesul de completare cu judecători ai Curții Supreme și măsuri de supraveghere financiară, care țin de ambiția și recomandarea mai largă privind deoligarhizarea Moldovei. Ar trebui să termine până în decembrie, astfel încât toată lista să fie perfect bifată. Depinde de contextul politic, de determinarea statelor membre de a accelera procesul de negociere și de reformă, pe care îl presupune, dar lucrurile nu stau pe loc. Moldova și Ucraina sunt avansate în adoptarea multor regulamente din zona de transport. Evaluarea mea a fost una pozitivă. Ei sunt deja pe hărțile noastre, pe coridoarele de transport europene, ceea ce înseamnă că investițiile viitoare se cunosc și se lucrează la ele. Sunt parte din mecanismul european de finanțare a infrastructurii. Pentru prima dată în istorie două țări care nu sunt membre fac parte din acest mecanism”, a mai spus comisarul.
„UE va fi întărită”
Întrebată dacă s-au avansat termene pentru ca Republica Moldova să devină membru cu drepturi depline al UE, Vălean a spus că nu poate fi stabilită o dată, pentru că depinde de ambiția și seriozitatea țărilor care sunt implicate în proces.
„Eu zic că e bine pentru cineva care își dorește să parcurgă cu succes un astfel de proces complicat să-și asume măcar personal niște termene. Eu, în locul Moldovei, mi-aș propune niște termene cât mai ambițioase, pentru că asta mi-ar da un ghidaj și o structură în activitatea mea”, a mai spus ea.
Mai mult, Adina Vălean a mai precizat faptul că UE va fi întărită prin aceste decizii, pentru că „extinderea, în general, cu lucruri bune este ceva care întărește întregul, nu-l slăbește”.
Comisia Europeană a recomandat miercuri începerea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina, Republica Moldova şi Bosnia-Herţegovina, precum şi acordarea statutului de ţară candidată Georgiei, potrivit unui comunicat CE.
Editor : B.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News