Cea mai lungă eclipsă de Lună din acest secol. Cum s-a văzut în România
Cea mai lungă eclipsă de lună din acest secol a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă, durând în total 103 minute, iar maximul, când Luna s-a aflat cel mai aproape de centrul umbrei, a fost înregistrat la ora 23:22, ora României. Stațiile locale Digi24 au filmat fenomenul astronomic, iar cele mai bune imagini au fost transmise în direct pe postul național. (Digi24 poate fi urmărit live aici)
ACTUALIZARE. Toţi ochii au fost pe cer noaptea trecută. Am avut parte de cea mai lungă şi spectaculoasă eclipsă totală de Lună a secolului. În România, norii au ascuns însă mare parte din fenomen. Chiar şi aşa, oamenii au stat la coadă cu orele, la Observatorul Astronomic din Bucureşti, pentru a vedea eclipsa prin instrumente care au adus Luna chiar şi de 300 de ori mai aproape.
Cum s-a văzut aurora boreală pe cerul României în prima zi a anului 2025
Zaharova acuză autoritățile de la Chișinău că vor să integreze R. Moldova în România, ca să ajungă în NATO
Ce poți cumpăra din banii primiți ca alocație pentru copii
Cum arată sistemul de avertizare timpurie în caz de tsunami, montat în largul Mării Negre
Românii se întorc acasă. Motivul care îi face să renunțe, după ani de pribegie, la viața din Occident
Cum arată primul tren electric chinezesc de mare viteză care va circula prin România cu până la 160 km/h
Schimbări bruște de temperatură: furtuna Ashley aduce un val de aer polar în România
Ce spun primii pasageri ai zborului direct dintre România și SUA
Avioane F-18 Hornet în România
Norii de pe cer nu i-au descurajat pe copii - cei mai nerăbdători să vadă fenomenul astral.
„Aştept să văd o eclipsă de poveste”, spune o fetiță.
„Ca să merg să văd cu telescopul multe planete din sistemul solar. Mercur, Venus, Pământ, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun. Îmi plac foarte mult şi vreau să fiu astronaut”, dezvăluie un băițel.
Cel puţin la fel de bine pregătiţi au fost şi cei de la Observatorul Astronomic.
„Am scos cele mai bune instrumente. Avem un instrument mare în cupolă. O să aşteptăm oamenii şi în cupolă, și pe terasă. Pe terasă avem două instrumente, o lunetă şi un telescop. O să ne uităm prin toate, avem mărimi diferite, până la 300 de ori”, anunță astronomul Elisabeta Petrescu.
Citiți și: Care este legătura dintre poluarea atmosferei și culoarea Lunii la eclipsă
Astronom: Horoscoapele - niște baliverne, o minciună de la un cap la altul
Oamenii au intrat în Observator în grupuri de câte 40.
„Nu am mai stat la o asemenea coadă de foarte mulţi ani”, spune o doamnă.
„Eu nu am putut să o focalizez atât de bine. Şi totul merge foarte repede. Fiind coadă şi sus, trebuie să ne uităm foarte repede şi să acordăm puţin timp”, spune un bărbat cu ochelari.
Vremea a ţinut până la urmă cu vizitatorii. În jurul orei 23:00, chiar înainte de punctul maxim, norii s-au dispersat şi eclipsa a putut fi admirată în toată splendoarea ei.
„Se vedea mult mai mare, se vedea foarte bine, parcă erai în spaţiu în faţa ei, mie aşa mi se părea”, își împărtășește impresiile o fetiță.
„M-am uitat prin ochean şi am văzut Luna cu ceaţă”, spune un băiat.
„Era un pic roşie, portocaliu, cu galben combinat”, adaugă un altul.
„A fost foarte frumos pentru că are culorile lui Marte. Ca şi cum am fost într-un basm”, completează, mai poetică, o puștoaică.
Următoarea eclipsă totală de lună va avea loc anul viitor, pe 21 ianuarie.
Citiți și: Oamenii au stat la coadă ca să vadă eclipsa de Lună
Urmăriți ediția specială Digi24 dedicată eclipsei:
Eclipsa a început la ora 20.14, când Luna se afla sub orizont. Intrarea în umbră s-a făcut la ora 21.24, când se putea vedea cum marginea stângă a Lunii a devenit mai puţin strălucitoare decât restul discului, după cum au explicat cercetătorii de la Observatorul Astronomic „Vasile Urseanu”, citați de News.ro.
Luna s-a aflat în totalitate în umbra Pământului la ora 22:29. „Tot discul se va afla scufundat în umbră, căpătând nuanţe de la portocaliu la cărămiziu, acesta fiind şi momentul în care începe totalitatea”, au explicat specialiștii.
Maximul eclipsei, când Luna s-a aflat cel mai aproape de centrul umbrei, s-a produs la ora 23:22. „Atunci Luna nu se afla foarte sus pe cer, la 20 de grade înălţime deasupra orizontului, înspre sud-est”.
Totalitatea durează 103 minute, fiind cea mai lungă din secolul 21, la diferenţă mică de eclipsele care vor avea loc pe 26 iunie 2029 şi 7 iulie 2047, care vor avea totalităţi cu durata de 102 minute.
„Momentul totalităţii este spectaculos pentru că Luna va fi colorată. Ce culoare va avea nu putem şti, însă va avea nuanţe de portocaliu-roşu-cărămiziu. Discul nu va fi colorat şi iluminat uniform, partea aflată mai aproape de centrul umbrei fiind mai întunecată (partea de jos a discului)”.
La ora 00.13, Luna începe să iasă din umbră, totalitatea luând sfârşit. „Urmăriţi în continuare Luna, pentru că va reveni treptat la strălucirea dinainte de eclipsă”, recomandă specialiştii.
La ora 01.19, Luna va ieşi complet din umbră, fiind mai deschisă la culoare, „probabil gălbuie în partea din dreapta jos a discului”.
Eclipsa se va încheia la ora 02.29, cu ieşirea Lunii din penumbra Pământului.
Citiți și Fenomenul rar și spectaculos care va avea loc în timpul celei mai lungi eclipse totale de Lună
Eclipsa din 27 iulie 2018 este a doua eclipsă totală din acest an şi a treia dintr-o serie de eclipse totale care se produc între 2017 şi 2019. În total, fenomenul durează 374 de minute, iar faza de totalitate 103 minute.
Fenomenul va putea fi văzut din Europa, Africa, Rusia, Asia, Australia. Nu va putea fi văzut din America de Nord şi Sud, Japonia şi o parte din Rusia.
Pentru România, înălţimea Lunii în momentul de maxim nu va depăşi 24 de grade deasupra orizontului.
Următoarea eclipsă vizibilă din ţara noastră se va produce pe 21 ianuarie 2019.
Observatorul astronomic va fi deschis pe vineri, între orele 21.00 şi 03.00.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News