Una dintre doctorițele de la Spitalul Pantelimon a intrat în concediu, a doua zi după eliberarea din arest preventiv
Una dintre cele două doctorițe de la secția ATI a spitalului Pantelimon din București, acuzate că ar fi ucis un pacient și ar fi premeditat crima, a cerut să intre în concediu de odihnă, la scurt timp după ce a fost eliberată de după gratii. Judecătorii au decis să renunțe la arestul preventiv în cazul acesteia și al colegei sale.
Doctorița a intrat în concediu de odihnă pentru 45 de zile. Teoretic, după această perioadă, ea poate să se întoarcă în secția de terapie intensivă a spitalului.
Contractele de muncă ale celor două doctorițe au fost suspendate pe durata arestului preventiv, dar acest lucru nu mai este valabil după eliberarea lor.
Cealaltă doctoriță nu a depus cerere de concediu și se poate întoarce la muncă.
Cele două doctorițe au fost puse în libertate, după ce Curtea de Apel Bucureşti le-a admis marţi contestaţia la măsura plasării lor în arest preventiv. Decizia este definitivă.
Procurorii susţin că, în lunile martie şi aprilie, doctoriţele i-au scăzut unui pacient internat la terapie intensivă doza de noradrenalină, cu rol în menţinerea tensiunii arteriale, acesta intrând în stop cardio-respirator. „Având ca scop provocarea decesului unor pacienţi care necesitau terapie intensivă, dar cu privire la care inculpatele apreciau că nu mai este oportună menţinerea în viaţă, acestea au conceput şi pus în executare un plan ce consta în reducerea bruscă a dozei de noradrenalină (substanţă esenţială în terapie intensivă, cu rol în menţinerea tensiunii arteriale), cu consecinţa scăderii tensiunii arteriale, urmată de stop cardio-respirator.
În sensul celor arătate mai sus, la data de 26.03.2024, ora 16,45, cu premeditare şi profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (pacient în vârstă de 54 de ani, în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 49/29 mm/Hg), inculpata M.M.A. a încercat să suprime viaţa pacientului prin reducerea bruscă a dozei de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 15 ml/h, la valoarea de 1 ml/h (valoare minimală care a fost menţinută o perioadă considerabilă de timp), însă decesul victimei nu s-a produs ca urmare a intervenţiei unei asistente medicale care a suplinit deficitul de noradrenalină prin perfuzie”, spun anchetatorii.
Ancheta în acest caz a fost demarată în urma unui denunţ formulat de Camelia Stămătoiu, director de îngrijiri în cadrul Spitalului Sf. Pantelimon. Ea le-a relatat procurorilor că, la data de 10 aprilie, a fost sunată de o asistentă medicală, care i-a mărturisit faptul că pe secţia ATI a spitalului, de joi (4 aprilie) până sâmbătă (6 aprilie), au murit în jur de 20 de pacienţi, întrucât medicii de gardă pe secţia ATI, respectiv Maria Miron şi Mirela Păiuş, au redus cantitatea de noradrenalină la unii pacienţi internaţi, de la 15 sau 20ml/h la 1ml/h sau chiar au înlocuit-o cu ser fiziologic.
Editor : M.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News