Un ziarist de la „Financial Times” povestește cum și-a început cariera la Revoluția din 1989 din România
Revoluția din 1989 i-a schimbat viața unuia dintre cei mai cunoscuți jurnaliști britanici. Alec Russell, acum editorul ediției de weekend a Financial Times, și-a început cariera de corespondent la Timișoara, la scurt timp după căderea regimului comunist. Iată povestea spusă chiar de el:
Agresiune în Parlament: Jurnalistă, hărțuită de Șoșoacă și Makaveli. „Mamă, cum a fugit!”. Parchetul General a deschis dosar penal
Zile de doliu la Timișoara în amintirea eroilor căzuți în Revoluția din 1989. Mărturiile revoluționarilor
Jurnalism vs activism. „Peisajul mass-media s-a schimbat dramatic”
Trei jurnaliști Digi24 au fost premiați pentru curajul de a merge în zone de război
Jurnaliști Digi24, legitimați pentru că sunt „suspecți”
Ponta, atac fără precedent la adresa jurnaliștilor Digi24
Gest șocant făcut de tatăl lui Vlad Pascu, la ieșirea din sediul DIICOT
Nu dorm, nu au poftă de mâncare și nu au zile libere
Lavrov, jurnaliștii și papagalii
„În ziua de Crăciun, în 1989, mă uitam la televizor, cu prietena mea și sora ei, și urmăream desfășurarea evenimentelor extraordinare din România, inclusiv vestea că Ceaușescu a fost executat. Știam că vreau să fiu jurnalist și prietena mea de atunci, actuala mea soție - ne-am căsătorit chiar în România -, avea o soră care își dorea și ea să devină jurnalistă. Și mi-a spus: Alec, dacă vrei să faci presă, acolo e de muncă, trebuie să pleci în România. Acolo e știrea. I-am spus că plec, dacă vine cu mine. Așa că am plecat împreună. Acum e cumnata mea. Am luat un avion spre Praga și apoi trenul până la Timișoara.
Am ajuns în România pe 5 ianuarie. Îmi amintesc că era incredibil de frig și de întunecat. Iluminatul public lipsea, magazinele erau goale. Poate sunt clișee, dar totul era real.
Îmi amintesc cât de impresionat am fost de seriozitatea și stăruința românilor pe care i-am cunoscut în acea perioadă, unii mi-au devenit și încă îmi sunt prieteni foarte buni. N-ar trebui să uităm de cât de mult curaj a fost nevoie pentru a răsturna un regim totalitar. Era foarte complicat. România a avut mulți oameni curajoși, dar mai era nevoie și de un strop de idealism și de inspirație.
Unul dintre lucrurile fantastice ale acelor prime luni de după căderea comunismului era visul, visul pe care-l aveau oamenii. Discutau despre democrație, despre libertate, despre ce reprezentau. Eu am crescut în Marea Britanie și nu dezbătusem niciodată subiecte precum democrația sau libertatea, nu fusese nevoie. Am găsit un fel de inspirație în aceste dezbateri organizate în rândul studenților și nu numai. Era remarcabil.
A fost un privilegiu extraordinar pentru noi să fim în România în acea perioadă. A fost un privilegiu să vedem cum o țară supraviețuiește unui regim comunist extrem de strict și devine o democrație.
Trebuie să lupți permanent pentru aceste valori”.
Alec Russell a scris recent și în Financial Times un articol despre cei 30 de ani de la Revoluția din 1989 din România.
30 years ago today dozens of brave Romanians rose up. The rest is history. Here I return to meet heroes I knew then quiz a Securitate officer and weigh up corruption against freedom of speech — and the right to shop! #Romania libera https://t.co/41O1ayfdX0 via @FTLifeArts
— Alec Russell (@AlecuRussell) December 16, 2019
Editare web: Luana Păvălucă
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News