Live

Un val de praf saharian traversează România. Ce sunt "ploile sângerii", care vor cădea în vestul și sud-vestul țării

Data publicării:
Val de praf saharian deasupra României. Foto: Guliver/Getty Images

Un val de prah saharian va traversa, începând de joi seara, România. Cele mai mari concentraţii se vor înregistra în regiunile vestice şi sud-vestice ale ţării, unde asociate cu precipitațiile vor da naștere la așa-numitele "ploi sângerii". "Astfel de episoade se înregistrează în fiecare an, iar populaţia nu are motive să intre în panică", au transmis reprezentanții Agenției Nationale pentru Protecţia Mediului, citați de News.ro.

Masa de aer încărcată cu praf saharian va traversa România de joi seara până vineri seara.

"Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului (RNMCA) care aparţine Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi este gestionată de Agentia Natională pentru Protecţia Mediului (ANPM) ar putea înregistra creşteri ale valorilor pulberilor în suspensie PM10 şi PM2.5, începând de azi, 29 februarie şi până mâine, 1 martie 2024, ora 22.00, ca urmare a unei mase de aer venită dinspre nordul Africii, încărcată cu praf de origine sahariană, care traversează teritoriului Romaniei", a transmis, joi, Agentia Natională pentru Protecţia Mediului, într-un comunicat de presă.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, cele mai mari concentraţii urmează să se înregistreze în regiunile vestice şi sud-vestice ale ţării, unde particulele în suspensie se vor asocia şi cu ploi, în noaptea de 29 februarie spre 1 martie.

"Meteorologii susţin că, pe parcursul zilei de 1 martie, masa de aer încărcată cu particule de praf se va dispersa, iar concentraţia acestora se va diminua semnificativ. Astfel de episoade se înregistrează în fiecare an, iar populaţia nu are motive să intre în panică. În zonele în care se vor înregistra ploi, precipitaţiile vor angrena o parte din praf, de aceea urmele care vor putea fi observate pe maşini sau alte obiecte aflate în aer liber vor fi roşiatice", a declarat vicepreşedintele ANPM, Eugen Ioan Cozma.

Stațiile vor monitoriza permanent calitătea aerului înconjurător pe întreg teritoriul României, iar orice depăşire semnificativă a limitelor maxim admise va fi anunţată populaţiei, dau asigurări autoritățile de mediu. 

Mai mult decât atât, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului precizează că datele privind concentraţiile orare provenite din monitorizarea poluanţilor precum pulberi în suspensie (fracţiile PM10 şi PM2.5), SO2, , NOx şi CO pot fi consultate de către public, permanent, pe platforma www.calitateaer.ro. 

 

Editor : Izabela Zaharia

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vreme instabilă în toată țara, în acest weekend. Opt județe, sub alertă cod galben de vânt și ninsori

Cum va fi vremea de Crăciun și Revelion. Meteorologii au anunțat prognoza meteo pentru ultimele zile din 2024

Cod galben de ninsori viscolite și vânt puternic. Care sunt zonele afectate și cum va fi vremea în Capitală HARTĂ

Cum va fi vremea de sărbători. Estimările meteorologilor pentru următoarele patru săptămâni

Partenerii noștri