Live

Foto Un român povestește cum este viața la -50 de grade:”Dacă nu stai mult pe-afară, reziști cât de cât”. Cu mașina e și mai greu

Data actualizării: Data publicării:
Marius Giura, transportând ajutoare. Foto: Facebook/Marius Giura

Un român născut în județul Alba a ales să trăiască într-unul dintre cele mai friguroase orașe de pe planetă. De 17 ani, Marius Giura locuiește împreună cu familia sa în Ulan-Ude, Capitala Republicii Buriatia din Orientul Îndepărtat al Rusiei. Iernile la temperaturi de - 40 de grade sunt obișnuite, dar povestește că anul acesta a fost mai frig ca niciodată. Dacă mergi pe jos, abia  poți să respiri din cauza aerului foarte rece, povestește românul, iar la mașină portierele se închid ”din a treia, a patra încercare” 

Marius Giura este pastor misionar. A plecat în îndepărtata Siberie în urmă cu 17 ani. Este căsătorit și are cinci copii. Povestește că viața nu este ușoară la aceste tremperaturi extreme. Într-o postare pe facebook el a împărtășit românilor din experiențele lui:

”E al 17-lea an de când trăim în Buryatia. Dar niciodată în toți acești ani nu a fost “oficial” atât de frig în Ulan-Ude. Neoficial, prin diferite suburbii ale orașului au mai fost temperaturi de minus 40 și ceva de grade. De exemplu, la miezul nopții de revelion dintre 2017/18, termometrul exterior pus pe casa prietenilor cu care întâmpinam noul an arăta -42*C. Astăzi de dimineață același termometru arăta -50*C!”

Foto: Facebook/Marius Giura

Cumpărăturile trebuie făcute cât mai aproape de casă, povestește Marius Giura pentru că la asemenea temperaturi este greu să și respiri.

”Am fost de dimineață (n.r 23 ianuarie) pe jos să fac niște cumpărături - lapte, pâine, cartofi,… - la vreo 3 magazine prin jurul casei, rază de 500 m - dacă nu stai mult pe-afară, reziști cât de cât. Deși respiri greu, nările ți se lipesc, iar mustățile încep să facă țurțuri după câteva respirații în aerul geros de-afară”, își continjuă românul povestirea.

Plecarea cu mașina pe gerul Siberiei este o altă experiență care te face să o simți până în oase. La - 50 de grade, ca să poți pleca cu mașina trebuie să o pregătești câteva zeci de minute, iar consumul este uriaș.

Mașini, pe un drum în Ulan-Ude. Foto: Facebook/Marius Giura

”La aceste temperaturi amortizoarele mașinilor nu mai funcționează aproape deloc, ieri, la cea mai mică denivelare, pe față auzeam de parcă s-ar lovi undeva fier de fier, sec. Suspensia se mai ține cât de cât în arcuri și bucșe, dar oricum mașina se simte și se aude mai mult ca o căruță. Ușile se închid cu greu, din a 3-4-a încercare. Căldură cât să nu îngheți, și aia după o jumătate de oră de tors a motorului. Prin oraș, cu opriri, porniri, pauze, încălziri de motor, Arca noastră consumă și peste 20 litri la 100 km. Dacă e afară, în astfel de condiții motorul trebuie să meargă cam 30 de minute la fiecare oră, altfel riști să nu-l mai pornești. Cel mai bine pe-o vreme ca asta e ca mașina să se odihnească liniștită în garaj. Iar tu să-ți faci de lucru prin casă”, explică Marius Giura în postarea sa.

De câteva zile, elevii din Ulan-Ude sunt în vacanță forțată. Din cauza temperaturillor extreme, școlile s-au închis.

Editor : D.D.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia a trimis sisteme antiaeriene Tor-M2 în Belarus. „Un exemplu clar al cooperării noastre fructuoase”

Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”

Avertismentul UE: Un tir cu rachetă intercontinentală în Ucraina ar „marca o escaladare clară” din partea lui Putin

„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Zaharova, sunată în direct în timpul unei conferințe și instruită ce să facă

Partenerii noștri