Live

Video Un nou fenomen ia amploare în București: trotinete electrice aruncate în apă, în Herăstrău sau în Dâmbovița

Data actualizării: Data publicării:
Un nou fenomen în Capitală: trotinete electrice vandalizate sau pur și simplu aruncate în apă. Foto: Captură video

Un nou fenomen în Capitală: trotinete electrice vandalizate sau pur și simplu aruncate în apă. Companiile care închiriază au scos până acum zeci de trotinete din Herăstrău sau din râul Dâmbovița. Mai mult, unele nu sunt recuperate niciodată: cei care le folosesc le distrug sistemele GPS, le vopsesc și le vând pe internet sub branduri proprii.

Tinerii din imaginile de mai sus s-au filmat în momentul în care unul dintre ei aruncă o trotinetă în râul Dâmbovița. Nu este un caz singular, se plâng companiile care închiriază mijloacele de transport.

Adrian Daniel - manager companie: Chiar în lacul Herăstrau, aici, în parc, se vedeau de pe margine, se vedeau trotinetele pur și simplu în apă. Pe un tânăr, minor, l-am surprins exact când arunca trotineta în apă.

Iar cele care nu sunt aruncate în apă sunt ori distruse, ori furate. Multe trotinete nu au mai fost găsite niciodată, după ce hoții le-au dezactivat sistemele GPS.

Alte imagini apărute pe rețelele sociale arată posibile motivații ale vandalizării trotinetelor:

- Și mata ce faci cu ea, unde o duci?

- Îmi trebuie motorul de la ea.

- Unde să duci, bre, motorul, lasă trotineta!

Luca Mateescu, manager operațional companie: Avem mecanisme, trotinetele LIME au GPS și colectăm o serie de date să înțelegem anomaliile foarte repede, să intervenim în teren.

În unele cazuri intervenția în teren este târzie: nu de puține ori trotinetele au fost găsite defecte și abandonate pe străzi.

Defecțiunile provoacă pagube companiilor: „Foarte zgâriate, aripile îndoite. În alte cazuri chiar rupte, zgârieturi, cabluri, câteodată, smulse, trase”.

O singură trotinetă cu dotările aferente poate costa și 1.000 de euro.

Maria Mois, jurnalist Digi24: Dacă aș abandona această trotinetă în afara stației de încărcare, aș putea primi o amendă de 100 de lei. Sau chiar mai rău. Dacă aș strica-o în mod intenționat, compania care o închiriază ar putea să îmi tragă din cont 1000 de lei, amendă pentru că trotineta nu ar mai putea fi folosită.

Vandalizarea trotinetelor electrice pare a fi un fenomen și în alte țări. În orasul Lyon, într-o singură zi, voluntarii au scos din râul Ron 100 de trotinete electrice.

Editor : A.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Șucu i-a convins! Apariția misterioasă a fraților miliardari alături de patronul Rapidului. Cum au fost surprinși

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Mersul pe trotinetă electrică, doar cu asigurare și cască. Țara europeană care a înăsprit codul rutier

Încă o capitală europeană anunță că interzice trotinetele electrice de închiriat: „Prioritatea noastră este siguranța cetățenilor”

AUDIO Mierlele din orașe au început să imite sunetele trotinetelor electrice care sunt de închiriat

De ce există risc de incendiu la încărcarea unei mașini electrice. Explicațiile șefului DSU, Raed Arafat

Partenerii noștri