Live

Un ministru extremist din cabinetul lui Netanyahu îi sfătuieşte pe palestinienii din Fâșia Gaza să emigreze voluntar

Data actualizării: Data publicării:
Ministrul de Finanțe al Israelului, Bezalel Smotrich. Foto: Profimedia Images

Ministrul de Finanțe al Israelului, politicianul de extremă-dreapta Bezalel Smotrich, a declarat marți că Fâșia Gaza nu va putea funcționa ca o entitate independentă și că ar fi mai bine ca palestinienii care locuiesc acolo să plece în alte țări, relatează Reuters. Ministrul, recunoscut pentru declarațiile controversate la adresa palestinienilor, a spus că susține ideea unor parlamentari israelieni care au propus ca statele occidentale să găzduiască familiile din Gaza care au solicitat să plece.

Bezalel Smotrich, care conduce unul dintre partidele naţionalist-religioase din coaliţia lui Netanyahu, a declarat că el susţine apelul lansat de doi membri ai parlamentului israelian care au scris într-un editorial în The Wall Street Journal că ţările occidentale ar trebui să accepte familiile din Gaza care şi-au exprimat dorinţa de a se reloca.

"Salut iniţiativa emigrării voluntare a arabilor din Gaza în ţări din întreaga lume", a transmis Smotrich într-un comunicat.

"Aceasta este soluţia umanitară corectă pentru locuitorii din Gaza şi din întreaga regiune, după 75 de ani de strămutare, sărăcie şi pericol", a spus ministrul israelian.

Declarațiile sale relevă temerile unei mari părţi a lumii arabe că Israelul doreşte să îi alunge pe palestinieni de pe pământul pe care ei şi-ar dori să-şi construiască un viitor stat, repetând deposedarea în masă a palestinienilor de la momentul nașterii statului Israel în 1948.

Smotrich a spus că o zonă atât de îngustă precum Fâşia Gaza, fără resurse naturale, nu poate supravieţui singură, precizând că "Statul Israel nu va mai putea accepta existenţa unei entităţi independente în Gaza".

Palestinienii şi liderii ţărilor arabe au acuzat Israelul că urmăreşte o nouă "Nakba" (catastrofă - n.red.), denumirea dată strămutării a sute de mii de palestinieni care au fugit sau au fost alungaţi din casele lor în urma Războiului din 1948, care a însoţit înfiinţarea statului Israel. Cei mai mulţi au ajuns atunci în statele arabe vecine, însă liderii arabi arată acum că orice măsură de strămutare a palestinienilor în zilele noastre ar fi inacceptabilă.

După atacul din 7 octombrie al Hamas, armata israeliană a lansat în Gaza o serie de lovituri de represalii şi le-a transmis locuitorilor din nordul Fâșiei Gaza să îşi părăsească locuinţele şi să se îndrepte spre sudul Fâşiei, unde, potrivit acesteia, vor fi mai în siguranţă. Armata a precizat că palestinienii se vor putea întoarce după ce situaţia se va stabiliza.

Israelul şi-a retras armata şi coloniştii din Gaza în 2005, după o ocupaţie de 38 de ani, iar premierul Netanyahu a declarat că nu intenţionează să instaureze din nou o prezenţă permanentă, dar va menţine controlul în zonă pentru o perioadă nedeterminată în vederea asigurării securității. Cu toate acestea, nu a existat prea multă claritate cu privire la intenţiile Israelului pe termen lung, iar ţări precum Statele Unite au declarat că Gaza ar trebui să fie guvernată de palestinieni.

Editor : Andreea Smerea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Papa Francisc condamnă „cruzimea” raidurilor israeliene soldate cu moartea unor copii în Gaza

O rachetă trasă din Yemen a lovit un parc din Tel Aviv. 30 de răniți, în urma atacului

Viktor Orban pozează în pacifist și acuză liderii europeni că „susțin războiul, migrația și problemele de gen”

„Axa Rezistenței” se clatină. Prăbușirea regimului Assad pune în dificultate Iranul, rămas fără singurul aliat regional. Ce opțiuni are

Partenerii noștri