Live

Un milion de români au aplicat pentru un loc de muncă în luna mai. Domeniile de interes s-au schimbat radical

Data actualizării: Data publicării:
Casa Albă se teme de un dezastru economic în cazul unei incapacităţi de plată prelungite. FOTO: Getty Images

După încetarea stării de urgență au fost depuse aproape un milion de aplicări la joburi. Comparativ, în aceeași perioadă a anului trecut au fost 570.000 de aplicări depuse de candidați. Cei mai mulți caută să se angajeze în companii care le oferă, mai presus de toate, stabilitate. 

După o primă jumătate a lunii aprilie în care, pe piața muncii, atât angajatorii, cât și candidații au bătut în retragere, odată cu apropierea finalului stării de urgență, și unii, și ceilalți au reluat procesele de recrutare și căutare activă a unui loc de muncă. 

Numai în perioada 1-15 mai au fost înregistrate aproximativ 650.000 de aplicări pentru joburile disponibile pe o platformă online. 

Domeniul care a atras cel mai mult atenția candidaților a fost comerțul – peste 200.000 de aplicări numai în ultima lună, urmat de IT / Telecom, Prestări servicii și Call-center. Fiecare dintre aceste industrii a depășit pragul de 100.000 de aplicări, în ultimele 30 de zile. 

Cel mai puțin căutate domenii au fost Protecția mediului, sectorul Naval și Aeronautic, Pază și Protecție sau Drept.

Această criză i-a făcut pe candidați să fie mult mai atenți la ce se întâmplă pe piața muncii. Unii pentru că vor să fie pregătiți pentru orice eventualitate, iar alții pentru că s-au trezit în situația de a rămâne fără job, chiar și de pe o zi pe alta.

Sunt aproape 400.000 de contracte de muncă încetate și peste 600.000 suspendate.

Spre deosebire de o perioadă ”normală”, acum, candidații caută să se angajeze în industriile care par că vor rămâne în picioare indiferent de ce se întâmplă în economie și caută cu predilecție companiile care pot să le ofere, mai mult decât orice altceva, stabilitate. 

Tot în această perioadă a crescut și numărul candidaților foarte tineri care vor să se angajeze. Astfel, aproximativ 150.000 de aplicări au venit din partea tinerilor cu vârste cuprinse 18 și 24 de ani.

Cu toate acestea, segmentul care a căutat cel mai intens un nou loc de muncă a fost cel al candidaților cu vârste între 25 și 35 de ani, aproximativ 350 de mii. Peste 150.000 de aplicări au depus și cei din categoria 36-45 de ani.

Premierul Ludovic Orban a anunțat că Guvernul va acorda un procent de până la 30% din salariul brut companiilor care vor angaja oameni aflaţi în căutarea unui loc de muncă.

Consultant în resurse umane: Nu are nimeni răbdare să citească 15 pagini de CV

Corina Neagu, consultant în resurse umane, a explicat că CV-ul ar trebui să fie scurt, iar căutările să fie targetate pe domeniul de interes.

"CV-ul nu e autobiografie, două pagini maxim e mai mult decât suficient, să fie redactat corect, să înceapă cu descriere și un obiectiv de carieră, care este valoarea adăugată pe care o poți aduce companiei, să fie bine structurat.

Nu e necesară poza, dar dacă se atașează CV-ului, trebuie să fie una oficială.

Nu are nimeni răbdare să citească 15 pagini de CV.

Căutările trebuie să fie targetate, oamenii să știe care sunt competențele forte, să nu se trimită câte 100 de CV-uri", a explicat Corina Neagu.

Redactare G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Mircea Scăunașu, Philip Morris România: „Suntem capabili să creăm în România produse la standarde internaționale”

Studiu Eurostat: România înregistrează cel mai mare declin de pe piața de muncă din UE

Șase din 10 români sunt nemulțumiți la locul de muncă. Ce îi deranjează cel mai des pe angajați: „M-a făcut să demisionez”

Un oficial de top NATO le-a cerut oamenilor de afaceri să se pregătească pentru un „scenariu de război”

Partenerii noștri