Un consilier local propune demontarea Monumentului Eroilor Sovietici din Arad. "Armata rusă nu mai poate fi numită eliberatoare"
Monumentul Eroilor Sovietici din municipiul Arad ar putea fi demontat, o iniţiativă în acest sens venind din partea consilierului local al USR Siegfried Mayer, care este şi membru fondator al Asociaţiei "Aradul Civic", implicată în ajutorarea refugiaţilor ucraineni de la începutul invaziei ruse.
Siegfried Mayer a declarat, marţi, pentru AGERPRES, că împreună cu colegii din USR va redacta un proiect de hotărâre care va fi înaintat Consiliului Local Municipal Arad, urmând să fie propusă demontarea monumentului şi eventuala amplasare a acestuia în Cimitirul Pomenirea, unde există morminte ale sovieticilor care au murit în Al Doilea Război Mondial.
"Analizăm care este cea mai corectă variantă pe care să o prezentăm în Consiliul Local. Acel monument este un elogiu adus aşa-numiţilor eliberatori ruşi şi nu mai este de actualitate dacă ne uităm ce se întâmplă în Ucraina. Dacă în anii '50 conducerea comunistă a Aradului a decis să aducă un omagiu acestei armate, eu cred că în 2022 armata rusă nu mai poate fi numită eliberatoare", a declarat Siegfried Mayer.
Consilierul local este implicat în acţiuni de sprijinire a refugiaţilor ucraineni de când a început invazia rusă în Ucraina, Asociaţia "Aradul Civic" amenajând şi un depozit şi un magazin prin intermediul căruia oferă gratuit ucrainenilor îmbrăcăminte, alimente, produse de igienă sau medicamente, scrie Agerpres.
Biblioteca Judeţeană "Alexandru D. Xenopol" Arad informează pe site că Monumentul Eroilor Sovietici este amplasat în cartierul Aradul Nou din 1951 iar autorul este necunoscut. Monumentul se află într-un parc de pe Calea Timişorii, lângă Podul Traian, şi a fost ridicat în memoria soldaţilor sovietici căzuţi în luptele din septembrie 1944 date pentru eliberarea Aradului.
Conform sursei citate, o expertiză tehnică din 2019, realizată în vederea reabilitării monumentului din fondurile municipalităţii, constata starea avansată de degradare: soclul prezintă atac biologic, fisuri, graffiti şi eflorescenţe saline, iar coloana cilindrică este afectată de crustă bio-minerală.
Editor : V.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News