Live

Foto Un artist francez a realizat la Kiev o pictură murală cu soldatul executat de ruși în pădure, devenit simbolul al rezistenței Ucrainei

Data publicării:
Un artist francez a realizat la Kiev o pictură murală cu soldatul născut la Chișinău și executat de ruși. Foto: Pagina oficială a Radei Supreme a Ucrainei/Twitter

O pictură murală a artistului stradal francez Christian Guemy, cunoscut sub pseudonimul C215, a apărut în centrul Kievului pe o clădire administrativă a Radei Supreme, a anunțat sâmbătă parlamentul ucrainean pe rețelele sociale.

 

Pictura murală îl înfățișează pe Alexandr Mațievschi, un prizonier de război care a strigat „Glorie Ucrainei” înainte de a fi executat de forțele ruse pe 30 decembrie 2022. Videoclipul execuției a apărut și a stârnit indignare în întreaga țară. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a acordat postum lui Mațievschi titlul de Erou al Ucrainei, mai târziu, în luna martie.

Dispărut în misiune

Brigada Separată 119 din regiunea Cernihiv, din care făcea parte batalionul lui Alexandr Mațievschi, a spus povestea celui care avea să devină imaginea rezistenței ucrainene în fața invaziei ruse, după ce imaginile cu excuția lui în pădure au ajuns publice: calm, cu țigara în gură, Alexandr Mațievschi a spus „Glorie Ucrainei”, ultimele cuvinte înainte să fie secerat de o rafală de gloanțe.

Militarul a dispărut în misiune pe 30 decembrie 2022, împreună cu alți patru camarazi, în timpul luptelor de la Soledar. 

Alexandr Mațievschi a fost lunetist în Brigada 119 Separată a armatei ucrainene. Sursă foto: Profimedia

„În jurul orelor 12, s-a pierdut contactul vizual cu el. Întăririle sosite nu au reușit să ajungă la locul respectiv din cauza bombardamentelor continue și a focului de artilerie. Nu știm cum s-a terminat lupta aceea. Nu știm cine și cum a murit, nu știm cum a fost capturat Alexandr, din păcate nu există niciun martor, toți sunt morți sau dispăruți. În privința imaginilor: mama lui Alexandr, fiul său și camarazii din unitatea sa l-au recunoscut în înregistrare”, a scris Brigada Separată 119 într-un mesaj pe rețelele sociale.

Trupul său neînsuflețit a fost recuperat de Ucraina pe 14 februarie 2023, în urma unui schimb cu partea rusă, a mai precizat unitatea soldatului.

Citește și: Ucraina își plânge eroii. Soldatul executat în pădure, tată și fiu uciși în aceeași tranșee, erou național la 27 de ani mort în luptă

Născut la Chișinău

Sașa, cum era alintat militarul, s-a născut pe 10 mai 1980 la Chișinău, în Republica Moldova, unde mama lui, Paraskovia Mihailivna, fusese detașată să lucreze la o fabrică de încălțăminte. Acolo tânărul a absolvit liceul și un colegiu tehnic, înainte de a se muta înapoi în Ucraina, în orajul Nijin din regiunea Cernihiv, în apropiere de Kiev.

Până în februarie 2022, începutul invaziei ruse în Ucraina, Alexandr a lucrat ca electrician. Apoi a vrut să se alăture armatei, dar nu a putut imediat. La început, a ajutat la construirea de fortificații și la realizarea de cocktail-uri incendiare (Molotov), insistând cu încăpățânare să fie încorporat. Pe 11 martie 2022 a fost înrolat în Batalionul Nijin al Forțelor de Apărare Teritoriale. 

A studiat intens tactica militară și a ajuns lunetist în unitatea sa. În decembrie, când batalionul său a fost trimis în est, nu i-a spus mamei sale că merge într-o zonă de conflict, pentru că nu a vrut să o sperie.

Citește și: Mama soldatului moldovean executat de ruși în pădure a primit Ordinul Steaua de Aur de la președintele Volodimir Zelenski

Editor : M.D.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Cum arată și ce știe să facă Wolly, sistemul ucrainean telecomandat cu termoviziune și țintire automată

Echipajul ucrainean al unui tanc Abrams dezvăluie cum a supraviețuit după un atac masiv cu drone. „Imposibil într-un tanc sovietic”

Scenariile FMI: Când ar putea să se încheie războiul din Ucraina

Partenerii noștri