Live

UE, o nouă tranșă de 1,5 miliarde de euro pentru Ucraina. Kievul vrea să-și reconstruiască și zonele bombardate de ruși

Data publicării:
Sursa foto: Profimedia Images

Comisia Europeană a eliberat, vineri, o nouă tranşă, de 1,5 miliarde de euro, din pachetul de ajutor financiar de 18 miliarde de euro pe care Uniunea Europeană îl acordă Ucrainei anul acesta. Cu acești bani, țara vecină va putea plăti salariile şi pensiile şi poate să menţină funcţionale serviciile publice pe timp de război, relatează agenţia EFE.

Odată cu această nouă plată, UE a transferat Ucrainei 13,5 miliarde de euro din ajutorul financiar promis pentru anul acesta.

"Angajamentul nostru de a sprijini Ucraina este neclintit şi vom continua să ne jucăm rolul pentru a construi o ţară modernă şi prosperă", a indicat într-un comunicat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Noua tranşă de ajutor financiar european va permite Ucrainei plata în continuare a salariilor şi pensiilor şi menţinerea în stare de funcţionare a serviciilor publice, inclusiv şcoli, spitale şi spaţii locative pentru persoanele care au fost nevoite să-şi abandoneze locuinţele din cauza războiului cu Rusia, precum şi reconstruirea infrastructurilor bombardate.

În plus faţă de pachetul de 18 miliarde de euro pentru anul acesta, Comisia Europeană a propus un ajutor financiar suplimentar pentru Ucraina de 50 de miliarde de euro pentru perioada 2024-2027, care însă necesită negocieri cu cele 27 de state membre ale UE şi aprobarea acestora.

Ucraina așteaptă și ajutorul din SUA

Ucraina speră și la deblocarea celor 24 de miliarde de dolari, sumă pe care președintele american Joe Biden ar vrea să o ofere Kievului pentru a susține inclusiv contraofensiva ucraineană. Deocamdată, după vizita lui Volodimir Zelenski în Statele Unite, Casa Albă a anunțat că Statele Unite vor livra Ucrainei „importante” mijloace de apărare aeriană, dar preşedintele Joe Biden nu doreşte să furnizeze rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune solicitate de preşedintele ucrainean.

Preşedintele american „a decis că nu va furniza ATACMS, dar nu a exclus această posibilitate în viitor”, a declarat consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, în cadrul unei conferinţe de presă.

Joe Biden a precizat, de asemenea, că primele tancuri Abrams vor ajunge în Ucraina „săptămâna viitoare”.

Editor : C.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Mesajul preşedintei CE Ursula von der Leyen, la 35 de ani de la Revoluţie: „Românii şi-au apărat dreptul de a-şi alege propriul destin”

Scenariile FMI: Când ar putea să se încheie războiul din Ucraina

Mesajele soldaților ruși către cei dragi, înainte să moară. „Există deja un munte de cadavre înalt de doi metri, lângă adăpost”

Ucraina a atacat pentru prima oară trupele ruse doar cu sisteme terestre robotizate, fără soldați

Partenerii noștri