Live

UE avertizează că până în 2022 nu vor fi suficiente vaccinuri COVID pentru toţi europenii

Data actualizării: Data publicării:
Doze de vaccin anti-Covid. Foto: Getty Images

Doar o parte din populaţia UE va putea fi imunizată împotriva noului coronavirus până în 2022, au declarat oficialii europeni la o reuniune internă, în condiţiile în care vaccinurile pe care blocul comunitar şi le asigură ar putea să nu fie eficiente sau disponibile în cantităţi suficiente, transmite Reuters.

"Nu vor fi suficiente doze de vaccinuri COVID-19 pentru întreaga populaţie, înainte de sfârşitul lui 2021", le-a spus un oficial al Comisiei Europene diplomaţilor din statele membre UE, care au participat luni la o reuniune cu uşile închise, a dezvăluit o persoană care a participat la această întâlnire.

Un al doilea oficial european a confirmat pentru Reuters această declaraţie, potrivit Agerpres.

Avertismentul vine în pofida faptului că blocul comunitar, a cărei populaţie se ridică la 450 de milioane de persoane, şi-a asigurat peste un miliard de doze de potenţiale vaccinuri împotriva COVID-19 de la trei mari producători de medicamente. În prezent, UE negociază achiziţia în avans a unui alt miliard de doze de vaccinuri de la alţi producători.

Deocamdată nu există un vaccin eficient împotriva COVID-19, însă la începutul acestei luni Comisia Europeană estima că primele doze vor fi disponibile la începutul anului următor.

Dată fiind oferta limitată de vaccinuri, de mai multe luni Comisia Europeană a îndemnat guvernele europene să pună la punct planuri de vaccinare care să dea prioritate grupurilor vulnerabile şi personalului esenţial, precum lucrătorii din sistemul de sănătate, vârstnicii şi persoanele cu boli cronice.

Însă dincolo de consensul cu privire la necesitatea de a-i vaccina pe doctori şi asistente, "nu există încă un punct de vedere comun cu privire la celelalte grupuri", a declarat oficialul Comisiei Europene la reuniunea care a avut loc luni.

În luna iulie, un raport convenit de Executivul comunitar şi guvernele UE menţiona că cel puţin 40% din populaţia UE ar trebui să fie vaccinată în prima fază.

Unele state membre vor să îşi rezerve doze de vaccin pentru întreaga lor populaţie, cu obiectivul de a le distribui încă de la mijlocul lui 2021.

Însă un al treilea oficial european a apreciat că acest obiectiv îndrăzneţ ar putea fi atins numai dacă Uniunea Europeană ar ajunge la acorduri de furnizare cu cel puţin şapte producători de vaccinuri.

Până acum UE şi-a asigurat doze din vaccinurile potenţiale împotriva COVID dezvoltate de firmele AstraZeneca, Sanofi şi Johnson & Johnson. De asemenea, UE poartă discuţii în acelaşi sens şi cu Moderna, Pfizer şi CureVac.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viktor Orban: Bruxellesul vrea să transforme Ungaria în Magdeburg. Ce spune premierul maghiar despre aderarea României la Schengen

Ce șanse are Europa să prevină colapsul Ucrainei, dacă SUA se retrag din joc, odată cu revenirea lui Donald Trump

Apocalipsa economică a Europei. Secretul murdar din spatele eșecului Uniunii Europene de a ține pasul cu SUA și China (Politico)

Uniunea Europeană va împrumuta Ucraina cu 18 miliarde de euro în 2025. În ce sectoare vor merge banii

Partenerii noștri