Live

UDMR regretă votul pe recursul compensatoriu: "Legea trebuie abrogată"

Data actualizării: Data publicării:

"Recursul compensatoriu în forma actuala trebuie abrogat. Regretăm votul nostru", spune deputatul UDMR Attila Korodi. Liderul deputaților UDMR a precizat că o strategie și un text de lege în acest sens trebuie să vină din partea Ministerului Justiției.

Referitor la faptul că UDMR a votat împreună cu PSD și ALDE legea recursului compensatoriu, Attila Korodi a explicat la Digi24: "Din dezbaterile de atunci nu a reieşit că vom ajunge la a fi eliberate 20.000 de persoane. Asta nu trebuia să se întâmple dacă erau decise şi alte proceduri care erau legate de detenţie, decizii de investiţii".

"Această lege nu trebuia să îşi expuna efectele ani de-a rândul. Ministerul Justiţiei prin mecanisme şi investiţii trebuia să amenajeze condiţiile care erau cerute de Curtea Europeană a Drepturilor Omului

Guvernul nu şi-a asumat responsabilitatea de a îmbunătăţi sistemul, aşa că această lege a rămas cu un singur efect care nu este oportun", a adăugat el.

Întrebat dacă acest punct de vedere este unitar la nivelul UDMR, Attila Korodi a spus că este unul personal, dar că analizele partidului arată acum că nu trebuie să mai fie utilizată.

Totodată, el a spus că este oportun să fie închisă această problemă în Parlament, întrucât dezbaterile ajută: "În Parlament, procedurile sunt foarte înaintate. Camera Deputaților, dacă adoptă un raport în Comisia Juridică, poate să intre în plen cu acest proiect de lege. De aceea, ar fi oportun să fie închisă această problematică în Parlament, pentru că sunt convins că dezbaterile ajută, dar semnalul dat de Guvern cred că e de înțeles, este nevoie să fie făcut un pas ferm în Parlament".

Vicepremierul Raluca Turcan a anunțat, duminică, la Sibiu, că Guvernul va angaja răspunderea pe abrogarea recursului compensatoriu, dacă nu va fi realizată modificarea legii de către Parlament. Turcan afirmă că 20.000 de infractori periculoși au ieșit din închisoare beneficiind de această lege.

Cătălin Predoiu a declarat că abrogarea imediată a recursului compensatoriu, fără analiză, ar putea duce la „efecte colaterale mai severe decât cele din prezent”. Ministrul a anunțat trei planuri ce vor fi atinse înainte de a fi abrogat recursul, astfel încât să nu fie pusă în pericol populația.

Redactare G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Guvernul va putea emite ordonanțe și în vacanța parlamentară. Ce domenii sunt vizate de legea promulgată de Iohannis

Reacția Elenei Lasconi, după învestirea noului Guvern: „Au combinat cum au putut ca să nu-şi piardă influenţa”

Cătălin Drulă: Ceauşescu rânjeşte din iad când vede o nouă nomenclatură şi nişte noi securişi care se agaţă cu disperare de putere

Kelemen Hunor: „Este esenţial să se reactiveze rapid instituţiile statului pentru a le pune în slujba oamenilor”

Partenerii noștri