Live

Trump crește la 25% tarifele impuse Chinei. Ce poate face aceasta

Data publicării:

Administraţia Trump intenţionează să propună aplicarea unor tarife de 25% unor importuri din China în valoare de 200 de miliarde de dolari, după ce iniţial stabilise nivelul acestora la 10%, pentru a presa Beijingul să ofere concesii comerciale, a declarat marţi o sursă apropiată acestui plan, transmite Reuters.

Foto: Shutterstock

Casa Albă anunţase pe 10 iulie că vrea să impună tarife de 10% pentru mii de importuri din China. Aceste importuri includ alimente, produse chimice, oţel, aluminiu şi bunuri de consum, de la hrană pentru câini, mobilă şi covoare şi până la biciclete, mănuşi de baseball şi produse pentru frumuseţe.

Deţi tarifele nu vor fi aplicate decât după o perioadă de consultări publice, posibila majorare a acestora la 25% ar putea escalada conflictul comercial dintre cele mai mari două economii ale lumii.

Măsura ar putea fi anunţată de administraţia Trump cel mai devreme miercuri, a spus sursa. Ştirea a fost difuzată prima oară de Bloomberg News. Până în prezent, războiul comercial dintre Statele Unite și China a fost limitat la tarife. Dar, uneori, există și alte arme care pot dăuna grav, se arată într-o analiză a BBC, potrivit News.ro.


Washingtonul și Beijingul, cele două mari economii din lume, au amenințat că vor continua să impună taxe asupra produselor lor pe fondul unei escaladări care nu dă semne de domolire.

Confruntările apar într-o perioadă de incertitudine în negocierile pe teme nucleare ale SUA cu Coreea de Nord. În acest context, Donald Trump a atribuit o mare parte din responsabilitatea acestui impas Chinei, principalul aliat al regimului nord-coreean.

Sunt tarifele doar vârful aisbergului? Care sunt armele de care Xi Jinping dispune, dincolo de tarife?

Viață dificilă pentru companiile din SUA

China ar putea apela la mai multe metode de a complica viața firmelor americane. Cu ar fi complicarea reglementărilor și creșterea costurilor.

”China are o istorie a unui astfel de comportament și este în mod clar o preocupare pentru afacerile americană ", spune Mary Lovely, profesor de economie la Universitatea din Syracuse și cercetător nerezident la Institutul Peterson pentru Economie Internațională.

"Deși au existat unele rapoarte cu privire la acest tip de bariere împotriva firmelor americane, nu există niciun motiv să credem că se întâmplă pe o scară mai largă, cel puțin nu încă". "Pentru ambele părți, utilizarea strategiilor non-tarifare are un cost mare." Aceste tipuri de măsuri "reduc probabilitatea ca exportatorii să facă investițiile necesare pentru piețele americane și chineze", spune Lovely. "Acestea reduc concurența, cresc prețurile și reduc opțiunile consumatorilor". Dar ele nu sunt singurele, nici cele mai probabile. "China se concentrează pe încercarea de a izola Statele Unite, în loc să modifice rata de schimb sau să deranjeze investitorii străini", adaugă ea.

Izolarea Statelor Unite

China ar putea încerca să cumpere timp. Întrucât Xi Jinping intenționează să rămână la putere, el nu are presiune din partea altor lideri pentru a obține rezultate imediate. Poate crea încet alianțe comerciale cu alți parteneri, încercând să izoleze SUA. Acest lucru ar explica, parțial, spun analiștii, abordările Beijingului față de Europa, alte țări asiatice și America Latină.

Ar putea chiar să adere la Acordul de Cooperare Economică Trans-Pacific, din care Washingtonul sa retras, printre alte opțiuni de asociere comercială.

Deoarece Trump a intrat în dispute comerciale cu Uniunea Europeană, Canada și Mexic, Beijing așteaptă cu nerăbdare să deschidă noi pacte.

Devalorizarea yuanului

Dacă China ar decide să lanseze un atac frontal, ar putea devaloriza moneda sa, dar aceasta este o decizie foarte dificil de luat . Unii analiști cred că un război monetar are efecte mai rapide și mai eficiente, deși alții cred că poate deveni o sabie cu două tăișuri.

"China poate injecta bani în economia sa pentru a-și susține companiile sau poate devaloriza moneda", spune Bryan Borzykowski, scriitor specializat în investiții, finanțe personale și afaceri, transmite BBC World.
"Cred că armele comerciale chineze pot face mai multe daune", adaugă el. "Întrebarea este dacă o vor face într-adevăr?"

În cazul căderii yuanului, tarifele crescute ale americanilor un impact mai redus. În acest caz, SUA va trebui să sporească nivelul impozitelor pe care le-a impus asupra produselor chinezești. Și astfel disputa continuă să se escaladeze.

Obligațiunile de trezorerie ale SUA

Deși obligațiunile de trezorerie reprezintă o investiție sigură, dacă guvernul chinez este supus unei mari presiuni, ar putea vinde o parte din obligațiunile sale sau ar putea să nu mai cumpere altele noi.

Acest lucru a avut un impact puternic asupra economiei Statelor Unite, dar ar avea și un impact asupra Beijingului. În cazul în care China a inundat piața cu aceste obligațiuni, prețul ar scădea. Și, desigur, ar face ca valorile proprii ale Chinei să piardă valoare, in condițiile în care nu există o alternativă sigură pentru investiții în altă parte, spun analiștii.

Cu toate problemele pe care o măsură de acest fel le-ar aduce, această armă este una dintre cele mai dăunătoare.

"Ar fi nevoie de venituri publice într-un moment în care guvernul are un deficit mare", spune Kristina Hooper, strategist al piețelor globale la firma americană Invesco.

China este "mult mai vulnerabilă"

Unii experți nu văd opțiunea ca China să folosească alte arme dincolo de tarifele viabile.

"China este mult mai vulnerabilă într-un război comercial decât Statele Unite, economia Statelor Unite este mult mai mare și este cu câțiva ani în urmă în eficiență", spune Scott Kennedy, director al Centrului pentru afaceri în China.

"China nu poate crea o criză financiară prin vânzarea obligațiunilor americane de trezorerie". În cazul în care Beijingul ar face așa ceva, "Statele Unite ar răspunde imediat cu rate mai ridicate ( a dobânzilor – n.red.) pentru a compensa", adaugă el.

Pe de altă parte, Beijingul ar putea să facă viața mai dificilă pentru companiile americane, dar ar fi "cazuri izolate", adaugă Kennedy.

Din altă perspectivă, câștigătorul Premiului Nobel pentru Economie, Joseph Stiglitz, a declarat că China este "într-o poziție mai bună pentru a rezista furtunii". "Are instrumente și resurse pentru a ajuta pe cei care sunt afectați negativ de consecințele unui război comercial", adaugă el. "China are în rezervă 3.000 miliarde dolari pentru a ajuta pe cei afectați".

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Producătorii chinezi de automobile evită plata taxelor vamale prin asocierea cu cei europeni

Războiul tarifelor este iminent. Macron și Draghi: Europa, în pericol să devină o victimă colaterală a conflictului comercial SUA-China

Comisia Europeană va impune de joi taxe vamale pentru vehiculele electrice importate din China

Planul UE pentru a-l combate pe Trump, dacă va câștiga alegerile din SUA: „Vom riposta rapid și vom lovi puternic” (Politico)

Partenerii noștri