Live

Trei din patru angajați s-au simțit epuizați la muncă. Psiholog: Burnout are la bază stresul cronic, nu neapărat orele lucrate în plus

Data publicării:
Sindromul burnout este una dintre cele mai recente afecțiuni răspândite în masă la nivelul populației globale. Foto: Profimedia

Volumul mare de muncă şi lipsa de leadership a managerilor sunt principalele nemulţumiri ale angajaţilor din România. Trei sferturi dintre ei spun că au ajuns la burnout - adică au suferit cel puțin un episod de epuizare fizică și mentală - în ultimii cinci ani. Psihologii atrag atenția că burnout este un sindrom care are la bază stresul cronic, nu neapărat numărul de ore lucrate în plus.

76% dintre participanții la un studiu au spus că au experimentat cel puțin un episod de epuizare extremă, însă mai bine de jumătate au avut mai multe momente când au lucrat, deși simțeau că fizic și psihic cedează.

Pe de altă parte 20% dintre angajații români nu știu să identifice epuizarea, în timp ce 3% nu s-au simțit vreodată atât de extenuați la muncă. 

În ceea ce privește cauzele epuizării la angajații români, pe primul loc se află volumul mare de muncă, apoi cultura companiei sau managerul care o conduce. 13% dintre angajații din România au răspuns că au ajuns în starea de burnout după o perioadă lungă de muncă fără întrerupere.

Referitor la modul în care se raportează companiile la această situație, în 44% dintre cazuri angajații sunt încurajați să își ia liber, însă 19% nu primesc acest sfat. 26% dintre respondenți au spus că nu înțeleg importanța concediului, iar 12% nu își iau liber pentru că nu au înlocuitor.

"Dedicăm foarte multe ore activităților, muncim și ajungem în colaps fizic și emoțional, ceea ce duce automat la acest sindrom care în principal are la bază stresul cronic, nu neapărat numărul de ore lucrate în plus.

Este vorba de tot contextul care duce la epuizare.

Oamenii ar trebui să vadă cum să își respecte și programul de muncă, și timpul liber. Neglijarea pauzei de masa sau de recreere reprezintă greșeli majore", a explicat la Digi24 psihologul Lorena Diaconescu.

Sindromul burnout este una dintre cele mai recente afecțiuni răspândite în masă la nivelul populației globale. O boală a societății moderne, ale cărei rădăcini au fost descoperite în anii 70 de către psihologul american Herbert Freudenberger. Este un flagel ale cărui consecințe sociale, psihice și economice sunt devastatoare. Un sindrom care consumă din interior, până la epuizare, aproape jumătate din populația activă a planetei. Se numește stres profesional cronic sau, în terminologia anglo-saxonă, sindromul burnout.

Citește și: Diferența dintre o persoană stresată și una cu sindrom de burnout: una caută soluţii, cealaltă abandonează lupta

 

 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Care este legătura dintre studii și nivelul de trai. Aproape o treime dintre locuitorii Uniunii Europene, fără școală, se simt săraci

Paradoxul din Educație: Performanță în învățământul de stat gratuit, cu bani din donații. Elevă: „Trebuie să convingem sponsorii”

„BRB”, „IDK” și alte abrevieri din mesaje schimbă felul în care sunt percepuți interlocutorii. Ce spun psihologii

România, codașă la numărul de contracte de muncă part-time. De ce le ocolesc firmele. Explicațiile specialiștilor

Partenerii noștri