Live

Topul companiilor în care sunt investite pensiile românilor din Pilonul II

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Guliver/Getty Images

Cei peste șapte milioane de români care cotizează la Pilonul II de pensii au devenit, indirect, acționari la câteva dintre cele mai mari companii românești listate la Bursa de la București. Aproximativ 40% din sumele strânse sunt plasate în acțiuni cumpărate de pe piața autohtonă de capital. Investițiile de acest fel ale celor șapte administratori ai Pilonului II au crescut substanțial de la an la an. Din 2008 și până astăzi, banii din Pilonul II au fost o sursă esențială de finanțare și dezvoltare pentru companiile românești listate. 

Articol susținut de Romanian Business Leaders

La finalul primului an de înființare, respectiv în decembrie 2008, doar 1,7% din sumele administrate de Pilonul II erau investite în acțiuni de pe bursa de la București. Peste zece ani mai târziu, respectiv în martie 2018, cele șapte fonduri de Pilon II dețineau aproximativ 20% din free-float-ul estimat al BVB, cu o valoarea a investițiilor de 8,5 miliarde de lei (1.8 mld. EUR).

Aici sunt banii dumneavoastră

Principalele investiții sunt în cele mai mari și bine cotate companii listate la Bursa de Valori București. Este vorba de șase companii cu acționariat majoritar privat, SIF 2 Moldova, SIF 5 Oltenia, Fondul Proprietatea, și trei companii cu acționariat majoritar de stat. În total, în primii 12 emitenți în funcție de expunere, Pilonul II a plasat peste 6,85 miliarde de lei (1,45 de miliarde de euro). 

Acțiunile Banca Transilvania sunt în topul investițiilor realizate de cei șapte administratori. Aproximativ 1,35 de miliarde de lei din pensiile private din Pilonul II ale românilor sunt investiți în acțiunile cele mai mari bănci din România, după valoarea activelor. În 2018, Banca Transilvania a devenit cel mai mare finanțator al economiei. Activele Grupului Financiar Banca Transilvania au ajuns la finele anului trecut la 77,9 miliarde lei, iar creditele au crescut până la 38,02 miliarde de lei. Profitul net consolidat al Grupului BT este de 1,257,17 miliarde lei, din care cel al băncii este de 1,219,39 miliarde de lei, rezultat care include și cheltuielile semnificative de integrare Bancpost. Depozitele clienţilor au ajuns la 65,16 miliarde lei, din care 43,34 miliarde lei sunt depozite ale clienţilor persoane fizice, iar 21,82 miliarde lei, depozite ale persoanelor juridice.

Al doilea cel mai mare pachet de acțiuni achiziționat de Pilonul II este cel la OMV Petrom. Investiția este de 1,068 miliarde de lei, (14,19%). OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est și cea mai mare companie românească listată la Bursa de Valori București, cu o capitalizare bursieră de 3,6 mld. euro la sfârșitul anului 2018. Compania a raportat un profit net de 4,078 miliarde de lei în anul 2018, cu 64% mai mare decât cel din 2017, de 2,489 miliarde de lei. 

Aproape 989 de milioane de lei din fondurile Pilonului II sunt investite în acțiunile Fondului Proprietatea (13,13%). Fondul Proprietatea a oferit investitorilor în 2018 un randament total de 10,05%, rentabilitate ce ar fi fost probabil şi mai bună fără şocul de la finalul anului, după adoptarea Ordonanței de Urgență 114. 

La Romgaz, unul dintre cei mai mari producători de gaze din România, companie deținută în majoritate de statul român, investiția în acțiuni ajunge la 948 de milioane de lei (12,6%). Compania a înregistrat în 2018 un profit net de 1,4 miliarde de lei, în scădere cu 22% faţă de anul precedent, la o cifră de afaceri de 5 miliarde de lei, cu 9% mai mare. 

Grupul BRD, locul trei după active din România, este  altă companie la care românii, prin Pilonul II, sunt acționari, cu un pachet de acțiuni în valoare de 607 milioane de lei (8,07%). Într-un top al băncilor care au obţinut cel mai mare profit, BRD rămâne pe primul loc în 2018. Astfel, BRD a avut un profit net de 1,57 miliarde de lei anul trecut.

Circa 600 de milioane de lei din Pilonul II sunt investiți în acțiunile Transgaz (7,98%). Societatea Naţională de Transport al Gazelor Naturale a înregistrat în 2018 un profit net de 498,95 milioane lei, cu 14,3% mai mic faţă de cel din anul precedent, care s-a ridicat la 582,06 milioane lei.

La grupul Electrica, Pilonul II a cumpărat un pachet de acțiuni în valoare de 464 milioane de lei. Compania este un jucător-cheie pe piaţa de distribuţie şi furnizare a energiei electrice din România, precum şi unul dintre cei mai importanţi jucători din sectorul serviciilor energetice. Din iulie 2014, Electrica este o companie cu capital majoritar privat, listată pe bursele de valori din Bucureşti şi Londra. Electrica este singura companie românească listată din domeniul distribuţiei şi furnizării energiei electrice din România. În 2018, compania a înregistrat afaceri de 5,6 miliarde de lei, în uşoară urcare faţă de anul precedent, în timp ce profitul net s-a apreciat cu 34%, la 230 mil. lei.

A treia companie de stat din portofoliul administratorilor Pilonului II este Transelectrica. Investiția în acțiunile acestei companii de stat este de 216 milioane de lei. Ope­ra­torul reţelei de electricitate din Ro­mâ­nia, a raportat, pentru 2018, un pro­fit net de 89 mil. lei, de trei ori mai ma­re decât cel din 2017, în timp ce veni­tu­rile totale s-au redus cu 11%, la 2,7 mld. lei. 

Producătorul de aluminiu Alro Slatina, companie controlată prin firma din Olanda Vimetco de către miliardarul rus Vitali Matchitski, este un alt emitent la care Pilonul II deține acțiuni în valoare de 183,9 milioane de lei.

Compania a realizat în 2018 vânzări din contracte cu clienții de 2,98 miliarde lei, în creștere cu 9,56%, față de cele de 2,72 miliarde lei din exercițiul financiar anterior. 

La SIF 2 Moldova, Pilonul II deține un pachet de acțiuni în valoare de 152, 6 milioane de lei. Iar la SIF 5 Oltenia investiția în acțiuni este de 144,76 milioane de lei. 

Prin intermediul sumelor virate la Pilonul II și investite în piața de capital, românii mai dețin și acțiuni la Medlife, cel mai mare grup de servicii medicale private din România. MedLife a încheiat anul 2018 cu un profit net de 16,4 milioane de lei, în creştere cu 88% faţă de anul precedent, în timp ce ce afacerile au urcat cu 28% la 795 mil. lei.

Pilonul II are nevoie de predictibilitate și stabilitate. O campanie realizată cu sprijinul Romanian Business Leaders, Coaliția pentru Dezvoltarea României și Camera de Comerț Americană în România pentru susținerea Pilonului II. Detalii pe: www.pilonuldoi.ro

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

E. Teodorovici: Pentru fondurile de pensii e un business foarte profitabil. Nu pleacă nimeni din ţară

Gabriela Firea: Votul românilor este sfânt, nu trebuie răsturnat prin plângeri penale

Până la urmă, cum rămâne cu Pilonul II de pensii?

Dragnea: Niciunul dintre cei care au cotizat la Pilonul II nu are pensia pusă în pericol

Partenerii noștri