The Independent: Crimele și corupția amenință pădurile din România, „Amazonul Europei”
Pădurile din România și recentele evenimente tragice legate de acestea au atras atenția presei internaționale. Jurnalistul Stephen McGrath a venit în România și a ajuns la o concluzie extrem de îngrijorătoare, aceea că pădurile din țara noastră sunt în pericol.
Jurnalistul britanic a subliniat faptul că România are cea mai mare suprafață de păduri seculare, însă aceste păduri idilice sunt amenințate de „mafia lemnului”.
„Cu o suprafață totală de aproximativ 7 milioane de hectare de pădurii, acest „Amazon al Europei” găzduiește cea mai mare populație de urs brun de pe continent, dar și carnivore precum lupi și râși. Dar această sălbăticie, care este în mare măsură nepătrunsă, este amenințată de explotarea ilegală, care acum s-a transformat într-o bătălie care implică violență și corupție, culminând cu uciderea recentă a doi pădurari”, scrie The Independent.
Au fost relatate cazurile celor doi pădurari care au fost uciși în timp ce încercau să protejeze pădurile: Liviu Pop, 30 de ani, din Maramureș, și Răducu Gorcioaia, 50 de ani, din Pașcani. Crimele au readus în atenția publică problema pădurilor și, revoltați, oamenii au ieșit să protesteze în București.
De ce s-a renunțat la sistemul de supraveghere prin satelit
Însă, după cele două crime, pădurarii din țară se tem pentru viețile lor, scrie jurnalistul britanic.
Cei care au stat în spatele protestului din București au cerut guvernului să ia măsuri pentru protecția pădurii și stoparea violențelor. „În ultimii 12 ani, am pierdut aproape 140.000 de hectare de păduri”, i-a spus Ciprian Găluşcă, activist GreenPeace Romania, jurnalistului britanic.
Activiștii au cerut guvernului continuarea programului de supraveghere prin satelit a tăierilor de păduri, dar și a transporturilor ilegale de lemn, program început în 2016 și oprit brusc un an mai târziu, guvernul reclamând prea multe alarme false. În realitate, spun activiștii, tehnologia ar fi stopat tăierile ilegale.
Potrivit jurnalistului britanic, pădurile din România, dispar mai repede decât se estima. Într-un raport oficial despre situația pe ultimii zece ani se precizează că, anual, se taie 38 de milioane de metri cubi de lemn din păduri, 20 de milioane fiind lemn tăiat ilegal.
Statisticile alarmante i-a scos în stradă și pe românii din diaspora. S-a protestat la Bruxelles, Madris și Londra.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News