Live

Testarea în masă a bucureștenilor, adoptată în ședința de Consiliu. Voluntarii se vor putea înscrie pe o platformă online

Data actualizării: Data publicării:
FOTO: Profimedia Images

Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat luni includerea pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General al Muncipiului București a programului de testare în masă a bucureștenilor. Este vorba despre un program prin care autoritățile vor să identifice cazuri de infecție cu coronavirus, în rândul populației asimptomatice. Testele vor fi realizate în spitalele din București și vor fi de tip PCR. 

ACTUALIZARE ORA 12:00 Consilierii generali au votat luni proiectul de testare a bucureștenilor pentru coronavirus, în ședința Consiliului General al Municipiului București. Consilierii USR și PNL nu au votat proiectul, susținând că este „o mită electorală”. 


Știrea inițială

Ar urma să fie testați, voluntar, peste 11.000 de bucureșteni.

„Această testare din București ne va da imaginea infectării din acest moment. PMB va realiza parteneriate cu toate spitalele de stat și clinicele private care dețin PCR și vor să intre în acest proiect. Vom lansa o platformă unde se vor înscrie bucureștenii voluntar pentru testare, repet, teste PCR, cele care sunt folosite în întreaga lume pentru depistarea coronavirusului. 11.000 de persoane vor fi testate voluntar”, a precizat primarul Capitalei.

Gabriela Firea susține că testarea bucureștenilor nu va aglomera spitalele, deoarece, în prezent, spitalele au o capacitate de testare zilnică de 3.500 de teste și se fac doar câteva sute.

„Dacă acum o lună s-a spus că nu este momentul potrivit, a trecut acea perioadă, iar dacă mai amânăm va fi prea târziu. În acest moment nu mai sunt foarte multe persoane în carantină. În București capacitatea de testare este de peste 3500 de teste și zilnic nu se fac decât câteva sute de teste. Deci nu vom aglomera testările cu proiectelul nostru. Este momentul propice”, a mai declarat Firea.

Conform proiectului, testele vor fi decontate de Primărie în cuantumul sumei de 200 de lei pentru fiecare test.

„Nu dăm vouchere nu dăm bonuri, nu plătim populația. Este vorba de decontarea pe care PMB o face în cuantum de 200 de lei, care este suma pe care o decontează spitalelor pentru testarea PCR”, spune primarul general.

Dezbaterea proiectului a dat naștere unui schimb de replici între primarul general și liderul consilierilor PNL. Stelian Bujduveanu i-a reproșat Gabrielei Firea că proiectul nu va fi votat de consilierii PNL pentru că este „o mită electorală”, referindu-se la mențiunea că pentru fiecare voluntar, primăria plătește 200 de lei. „Sunteți o rușine pentru partid, dacă îmi arătați pe foaie unde scire că la dau 200 de lei oamenilor, să mâncați foaia”, a fost replica primarului.

Ce se întâmplă cu proiectul de testare „la scara blocului” a lui Streinu-Cercel

Gabriela Firea a declarat luni că proiectul de testare cu teste rapide făcut în parteneriat cu Institutul Matei Balș va fi realizat, fiind un proiect diferit de cel care vizează persoanele asimptomatice. 

„Ce se întâmplă cu testele de anticorpi? Acel proiect este unul separat și care cu siguranță va fi realizat. PMB și-a îndeplinit obligațiile din parteneriatul cu Matei Balș, am achiziționat testele, avem unde să facem testele, avem eșatioanele pentru fiecare sector în parte”, a declarat Firea.

Pe 26 martie, Gabriela Firea și Streinu-Cercel anunțau începerea testării în București cu teste rapid începând cu data de 30 martie. Proiectul, care are în vedere testarea a 10.000 de bucurești nu a mai fost pornit.

Editor: Robert Kiss

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum se va vota duminică la referendumul lui Nicușor Dan. Aproape 1,8 milioane de bucureşteni sunt aşteptaţi la urne

Accident mortal în București: O femeie de 52 de ani a murit lovită de o maşină în timp ce traversa strada

Repartitoarele de căldură vor fi obligatorii de la 1 ianuarie 2025. Peste 200.000 de bucureșteni nu au instalate încă astfel de aparate

VIDEO Inundație în București, în apropierea stației de metrou Titan: O stradă este acoperită de apă, după ce o conductă s-a spart

Partenerii noștri