Live

Video Telenovela corvetelor se apropie de final, după 7 ani de scandaluri și amânări. MApN a primit o ofertă finală pentru navele de luptă

Data actualizării: Data publicării:
MApN a primit oferta finală din partea companiei franceze Naval Group. Foto: Naval Group

Telenovela corvetelor pentru Armată se apropie de final. Ministerul Apărării urmează să decidă cine va construi navele de luptă. Totul după 7 ani de scandaluri de corupție, amânări și licitații anulate. În tot acest timp, cele patru nave de luptă vitale pentru militari ar fi fost deja construite și am fi avut cu ce să ne apărăm țărmul, în plin război.

Guvernul României nu a fost în stare în ultimii 7 ani să cumpere nicio navă nouă de luptă. Rând pe rând, 8 miniștri au ocupat fotoliul de la Apărare, dar în zadar. Militarii de la forțele navale au fost înarmați doar cu promisiuni.

Noi ne dorim foarte mult ca procedura să se încheie cu succes și ca până la finalul anului să putem semna contractul cu compania care va câștiga această procedura de achiziții”, spunea în ianuarie 2018 Mihai Fifor, ministru al Apărării la acea vreme.

În această toamnă vom avea, să sperăm, contractul semnat și va începe, sperăm, programul de modernizare a fregatelor și corvetelor să intre cât mai repede în achizitie. Au fost conjuncturi care nu au facilitat acest lucru din pacate”, afirma, la rândul său, Vasile Dîncu în august 2022.

Acum, Ministerul Apărării a primit oferta finală din partea companiei Naval Group. Deși au câștigat licitația, francezii nu au semnat contractul, iar MApN le-a dat un ultimatum.

Surse din Guvern susțin că ministerul și compania franceză nu au semnat contractul, pentru că Naval Group ar fi cerut mai mulți bani. În cazul în care oferta finală are un preț mai mare decât cel stabilit în licitație, atunci Armata va negocia cu olandezii de la Damen.

Telenovela corvetelor a început în 2016, atunci când Guvernul Cioloș a vrut să atribuie direct contractul firmei Damen, însă în momentul în care PSD a ajuns la putere, Executivul a renunțat la această idee.

Au fost puse bazele unei licitații care a început în 2018, iar după un an aceasta a fost suspendată, căci oameni din conducerea ministerului au făcut plângeri de corupție la parchet.

Procurorii nu au găsit nicio problemă, așa că procedura s-a reluat, iar la jumătatea anului 2019 francezii de la Naval Group au fost declarați câștigători. Au urmat doi ani plini de procese începute de Damen. Toate au fost pierdute, însă Naval Group nu a mai dorit să semneze contractul.

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

MApN acuză o campanie de dezinformare legată de NATO și apărarea aeriană a României organizată inclusiv de „actori statali” ostili

Cum răstălmăcește ambasada rusă un comunicat MapN despre pericolele la adresa României. Studiu de caz: minele din Marea Neagră

MApN atenționează în legătură cu mai multe ştiri false vizând două proiecte de lege

Încă trei avioane de vânătoare F-16, cumpărate de la Norvegia, au aterizat azi în România

Partenerii noștri