Video Telenovela corvetelor se apropie de final, după 7 ani de scandaluri și amânări. MApN a primit o ofertă finală pentru navele de luptă
Telenovela corvetelor pentru Armată se apropie de final. Ministerul Apărării urmează să decidă cine va construi navele de luptă. Totul după 7 ani de scandaluri de corupție, amânări și licitații anulate. În tot acest timp, cele patru nave de luptă vitale pentru militari ar fi fost deja construite și am fi avut cu ce să ne apărăm țărmul, în plin război.
Mesaj Ro-Alert în județul Tulcea, după un nou atac al Rusiei asupra Ucrainei
Armata Română a publicat proiectul de lege pentru achiziția de avioane F-35. Când vor fi scoase F-16 din dotarea Forțelor Aeriene
Două avioane ale Armatei Române au plecat în Macedonia de Nord pentru a ajuta la stingerea incendiilor
Surse: MApN nu vrea să trimită rachete Patriot în Ucraina
Ministrul Apărării: Pericolul minelor marine în largul Mării Negre este uriaș
Imagini din timpul atacurilor de la granița României
Căutările din Galați s-au încheiat, nu s-au găsit resturi de obiecte căzute
Cum explică MApN resturile de drone lăsate în urmă
Rusia trimite un avion la București
Guvernul României nu a fost în stare în ultimii 7 ani să cumpere nicio navă nouă de luptă. Rând pe rând, 8 miniștri au ocupat fotoliul de la Apărare, dar în zadar. Militarii de la forțele navale au fost înarmați doar cu promisiuni.
„Noi ne dorim foarte mult ca procedura să se încheie cu succes și ca până la finalul anului să putem semna contractul cu compania care va câștiga această procedura de achiziții”, spunea în ianuarie 2018 Mihai Fifor, ministru al Apărării la acea vreme.
„În această toamnă vom avea, să sperăm, contractul semnat și va începe, sperăm, programul de modernizare a fregatelor și corvetelor să intre cât mai repede în achizitie. Au fost conjuncturi care nu au facilitat acest lucru din pacate”, afirma, la rândul său, Vasile Dîncu în august 2022.
Acum, Ministerul Apărării a primit oferta finală din partea companiei Naval Group. Deși au câștigat licitația, francezii nu au semnat contractul, iar MApN le-a dat un ultimatum.
Surse din Guvern susțin că ministerul și compania franceză nu au semnat contractul, pentru că Naval Group ar fi cerut mai mulți bani. În cazul în care oferta finală are un preț mai mare decât cel stabilit în licitație, atunci Armata va negocia cu olandezii de la Damen.
Telenovela corvetelor a început în 2016, atunci când Guvernul Cioloș a vrut să atribuie direct contractul firmei Damen, însă în momentul în care PSD a ajuns la putere, Executivul a renunțat la această idee.
Au fost puse bazele unei licitații care a început în 2018, iar după un an aceasta a fost suspendată, căci oameni din conducerea ministerului au făcut plângeri de corupție la parchet.
Procurorii nu au găsit nicio problemă, așa că procedura s-a reluat, iar la jumătatea anului 2019 francezii de la Naval Group au fost declarați câștigători. Au urmat doi ani plini de procese începute de Damen. Toate au fost pierdute, însă Naval Group nu a mai dorit să semneze contractul.
Editor : I.C
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News