Live

Analiză Tactica „pământului pârjolit” aplicată de Putin în Ucraina: Rade un oraș cu artileria până când nu mai poate fi apărat. Ocupă-l. Repetă

Data actualizării: Data publicării:
Orașul Marinka, în ruine, localitate cucerită de ruși în decembrie 2023. Foto: X/Twitter/MFA on Ukraine/Administrația Prezidențială a Ucrainei

Criza de muniții - în special obuze de artilerie - cu care se confruntă în prezent armata ucraineană face ca Rusia să revină la vechea sa tactică a „pământului pârjolit”, prin care să obțină câștiguri teritoriale în Ucraina pur și simplu prin apelarea la forță brută. În lipsa unor contramăsuri din partea ucrainenilor, rușii folosesc din nou bombardamentele de artilerie în masă pentru distrugerea zonelor urbane, care devin astfel imposibil de apărat iar militarii Kievului sunt forțați să se retragă. Zonele respective sunt apoi „eliberate” de ruși care-și consolidează pozițiile și repetă tactica, se arată într-o analiză recentă publicată de Frontelligence Insight, un site ucrainean de analize militare bazate pe surse OSINT („Open Source Intelligence” - informații din surse deschise).

„Această situație dă putere Rusiei să execute o abordare binecunoscută: distrugerea sistematică a zonelor urbane, făcându-le de neapărat”, a explicat echipa de analiză ucraineană Frontelligence Insight. „Imaginile noastre din satelit dezvăluie daune susținute și intense ale artileriei” în jurul Kupiansk, a raportat Frontelligence Insight.

O astfel de tactică a fost deja folosită „cu succes” de armata rusă în cazul singurei victorii militare mai importante obținute pe frontul de la Donețk în ultimele luni - cucerirea localității Marinka, mai exact.

Un avertisment similar a venit și din partea Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

„Lipsa de artilerie și întârzierile în asistența de securitate occidentală vor crea incertitudine în planurile operaționale ucrainene”, se arată într-o analiză a ISW.

Acest „tipar” al armatei ruse, experimentat deja în Siria, a fost observat în Ucraina la finalul 2022 - începutul lui 2023, pe fondul crizei de muniții de artilerie al armatei ucrainene, după eșecul contraofensivei de vară în care forțele Kievului au consumat, conform surselor occidentale, în jur de 1 milion de obuze. În lipsa contramăsurilor și a focului de contrabaterie ucrainean, rușii au ajuns să-și permită amplasarea pieselor de artilerie în poziții „fixe” pentru perioade lungi de timp.

Militar rus privește un lansator de rachete de tip Katiușe trase pe frontul din Ucraina. Rusia trage 10.000 de proiectile/zi, comparativ cu Ucraina, care trage 2.000/zi. Foto: Profimedia Images

În luna ianuarie, experții Frontelligence au monitorizat 14 astfel de concentrări de artilerie a rușilor.

Piesele de artilerie ale rușilor sunt poziționate la distanțe de 15-24 de kilometri de linia frontului. Distanța e suficient de mare pentru a face dificilă lovirea tunurilor sau lansatoarelor de „Katiușe” rusești de către dronele kamikaze ucrainene - o armă folosită de altfel de ambele tabere pe post de „contrabaterie”, adică având rol principal de a ataca și distruge artileria inamicului.

Pentru ca dronele ucrainene să poată identifica și lovi tunurile rusești la astfel de distanțe, este nevoie folosirea de drone suplimentare de comunicații, care să acționeze pe post de „relee” pentru a amplifica semnalul transmis de dronele de recunoaștere.

Lipsa de astfel de drone ori pur și simplu folosirea cu succes a măsurilor de război electronic de către ruși a făcut ca numărul de piese de artilerie distruse de dronele kamikaze ucrainene să fie relativ redus.

Rușii forțează o nouă ofensivă în estul Ucrainei

Concomitent, în ciuda pierderilor uriașe suferite, rușii continuă să facă mici avansuri în zona Avdiivka, Donețk. De asemenea, conform comandamentului armatei ucrainene din regiunea estică a frontului, Rusia a adunat o armată uriașă în apropierea orașului Kupiansk: zeci de mii de militari și sute de tancuri.

Scopul: cucerirea unei zone uriașe din regiunea Harkov pe care rușii au ocupat-o pentru scurt timp în 2022. „Federația Rusă intenționează să pună mâna pe întreaga regiune Donețk și Luhansk și pe o parte din Oblast Harkov până la râul Oskil până în martie 2024”, a explicat Centrul Ucrainean pentru Strategii de Apărare. Râul trece prin Kupyansk dinspre nord.

De ce în martie? Pentru că atunci Rusia va „vota” pentru „președinte” la „alegerile” naționale. De fapt, Vladimir Putin este singurul candidat real – și își va menține controlul brutal, dictatorial, asupra Rusiei și asupra războiului rus din Ucraina. O felie din Harkov ar fi astfel „un cadou” în ziua alegerilor pentru Putin de la armata rusă din Ucraina.

Kupianskul e protejat, conform Forbes, de circa 20.000 de militari și sute de tancuri, piese de artilerie și vehicule de luptă, toate grupate în 10 brigăzi, protejate la nord de Brigada a 3-a de tancuri și la sud de Brigada a 4-a de tancuri,

Problema ucrainenilor rămâne însă lipsa de muniții, în special de artilerie în calibrul NATO. SUA au fost până acum unul dintre cei mai mari donatori de obuze de 155 de milimetri/NATO pentru cele mai bune arme ale Ucrainei – iar ajutorul rămâne momentan blocat în Congres din toamna lui 2023, în ciuda unor vești bune venite recent din Senatul american.

Numărul zilnic de obuze folosite de ucraineni a scăzut de la 10.000 (câte trăgea Kievul în vara lui 2023), la doar 2.000. Între timp, forțele ruse trag până la 10.000 de obuze pe zi, datorită aprovizionării constante cu muniție, inclusiv cea provenită din Coreea de Nord. Noul avantaj al puterii de foc al Rusiei îi permite să concentreze artileria fără să se teamă prea mult de focul contrabateriilor ucrainene. Surse militare ucrainene au explicat în ultimele săptămâni că lipsa de muniţie pentru a respinge atacurile ruseşti oferă inamicului un avantaj pe întreaga linie a frontului.

Editor : Mihnea Lazăr

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Românii din Cernăuți cer ajutorul Executivului de la București, pe fondul modificărilor din sistemul de învăţământ ucrainean

Zaharova acuză Ucraina că a lansat în mod repetat muniţii cu fosfor alb din drone. Reacția Kievului

Rușii au mai cucerit două localități în estul Ucrainei și se apropie de orașul strategic Kurahove

Avertisment al unui grup de analize militare apropiat Kievului: Rușii sunt pe cale să încercuiască trupe ucrainene în Donețk

Partenerii noștri