Live

„Surpriza” de care a avut parte un orădean după ce Poliția i-a restituit carnetul. Veste bună pentru șoferii cu permise schimbate în UK

Matthew Garvey Data actualizării: Data publicării:
„Surpriza” de care a avut parte un orădean după ce Poliția i-a restituit carnetul / Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Un orădean a semnalat pentru Digi24.ro că se află în situația în care este nevoit să mai dea o dată examenul pentru obținerea permisului, după ce documentul a expirat în timp ce era reținut de Poliție. Bărbatul și-a schimbat în urmă cu mai mulți ani permisul românesc cu cel de Marea Britanie. Un proiect pus în dezbatere publică de MAI reglează această situație în care se regăsesc „mulți cetățeni”, după cum subliniază chiar autoritățile.

Bărbatul a obținut permisul românesc în anul 2009. În 2013, el s-a mutat în Marea Britanie și, pentru că avea nevoie de o dovadă de adresă, și-a schimbat documentul românesc cu cel britanic.

S-a întors în România în anul 2018 și a condus cu acel permis până în noiembrie 2023, când a avut un accident. Poliția i-a reținut permisul în urma accidentului și fost deschis un proces.

„Pe durata procesului permisul a fost reținut, până se concluzionează cine e de vină. Veneam în fiecare lună la Poliție ca să primesc drept de condus”, a povestit bărbatul, pentru Digi24.ro.

Surpriza a apărut, însă, în august 2024, când Poliția i-a restituit carnetul de conducere. Bărbatul a constatat că actul expirase în decembrie 2023. 

Autoritățile i-au transmis că este nevoit să susțină încă o dată examenul auto în România sau să se întoarcă în Marea Britanie, pentru a-l schimba pe cale administrativă. Orădeanul menționează, însă, că acest lucru a devenit complicat, întrucât ar trebui să locuiască în Marea Britanie 180 de zile și să obțină un loc de muncă. 

„Vă dați seama câți sunt în situația asta? Iei un om simplu și îl întrebi: Când îți expiră permisul? Nu te uiți la permisul ăla tot timpul, nu te trezești de dimineața și te întrebi când îți expiră permisul”, a mai menționat bărbatul cu care Digi24.ro a stat de vorbă.

Schimbări pregătite de MAI

Un proiect „pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul permiselor de conducere”, pus în dezbatere publică de Ministerul Afacerilor Interne la începutul lunii septembrie, reglează fix această situație. 

„Au fost constatate numeroase situații ale cetățenilor români care și-au schimbat permisul românesc cu unul similar, emis de un stat non-UE (în special Marea Britanie), iar după întoarcerea în România, acesta din urmă a expirat din punct de vedere administrativ. Astfel, ca urmare a acestor evenimente și a restricțiilor de preschimbare cu documente similare românești a unor permise de conducere expirate din punct de vedere administrativ, mulți cetățeni care prezintă un asemenea permis de conducere și au obținut, inițial, prin examen, dreptul de a conduce în România sunt nevoiți să susțină un nou examen pentru obținerea unui nou permis”, se arată în referatul de aprobare al proiectului.

Astfel, conform modificărilor propuse de MAI, persoanele care au obținut un permis de conducere în România și care ulterior și l-au schimbat cu permise din anumite state non-UE, precum Marea Britanie, îl vor putea schimba fără să mai susțină un alt examen.

„Nu pot fi preschimbate cu documente similare românești, chiar dacă au fost eliberate de autoritățile statelor prevăzute la art. 2 alin. (1), următoarele categorii de documente:

Permisele de conducere pierdute sau furate ori a căror valabilitate a expirat, cu excepția celor eliberate de autoritățile statelor membre, precum și a celor a căror valablitate a expirat, eliberate de autoritățile statelor membre, precum și a celor a căror valabilitate a expirat, eliberate de autoritățile statelor prevăzute în anexele nr.2 și 3 ca urmare a schimbării permiselor românești, numai pentru categoriile deținute anterior în România”, este modificarea propusă de MAI.

În mod normal, românii cărora le-a expirat permisul pot obține un document nou valabil dacă depun o cerere în acest sens, o copie a cărții de identitate, dovada plății taxei de 89 de lei, carnetul în original și fișa medicală.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Momentul în care incendiatorul de la Parlament este ridicat de polițiști și dus la secție. Bărbatul a fost arestat preventiv

Postările polițiștilor pe rețelele sociale, unele vechi și de câțiva ani, subiect de scandal între sindicate și șefii Poliției Române

Prințesa Kate și-a reluat activităţile oficiale, după şedinţele de chimioterapie. ”Sentiment reînnoit de apreciere a vieții”

Imagini cu bărbatul suspectat că a dat foc în Parlament, publicate de MAI. Autoritățile cer ajutor pentru prinderea sa

Partenerii noștri