Studiul privind efectele negative ale hidroxiclorochinei, pus sub semnul îndoielii. OMS a suspendat testele clinice după publicarea lui
Prestigioasa revistă medicală The Lancet a emis un avertisment privind un studiu controversat pe care l-a publica, privind potențialele efecte negative ale hidroxiclorochinei și hidroxiclorochinei în tratamentul pacienților cu COVID-19.
„Întrebări importante”, privind acest studiu au apărut după ce au fost puse la îndoială informațiile dintr-o vastă bază de date privind documente medicale de la sute de spitale din lume, relatează NBC.
Și un alt studiu care s-a bazat pe informațiile din această bază de date, privind medicamentele pentru hipertensiune administrate pacienților cu COVID-19, a fost pus la îndoială. O altă prestigioasă revistă medicală, New England Journal of Medicine, în care a fost publicat acest al doilea studiu, a emis un avertisment.
În privința studiului privind hidroxiclorochina, un tratament împotriva malariei, folosit inițial la scară largă la pacienții infectați cu noul coronavirus, The Lancet a emis o alertă „cu privire la faptul că în atenţia sa au fost ridicate obiecţii ştiinţifice serioase”. Acum, studiul este obiectul unui audit iniţiat de autorii săi.
Avertismentul a fost publicat sub forma unei „expresii de îngrijorare”, declaraţie formală publicată de obicei de astfel de reviste ştiinţifice atunci când doresc să semnaleze că un anumit studiu ridică o serie de probleme, relatează AFP, citată de Agerpres.
Chiar dacă o astfel de „expresie de îngrijorare” nu are aceleaşi consecinţe ca retractarea studiului, ea ridică semne de întrebare cu privire la anumite lucrări ştiinţifice.
Publicarea studiului a avut efecte imediate în întreaga lume, ducând la întreruperea studiilor clinice desfăşurate în diverse părţi ale lumii asupra hidroxiclorochinei, pentru că ajungea la concluzia că acest medicament folosit de foarte mult timp împotriva malariei nu este benefic pentru bolnavii de COVID-19 spitalizaţi şi că ar putea chiar să le facă rău.
Publicat la 22 mai, studiul se bazează pe datele a aproximativ 96.000 de pacienţi spitalizaţi în perioada decembrie - aprilie în 671 de spitale şi compară starea de sănătate a celor care au primit tratamentul cu hidroxiclorochină cu a celor care nu au primit acest tratament.
Imediat după apariţia sa, numeroşi cercetători din întreaga lume şi-au exprimat îndoielile cu privire la studiu, printre aceştia numărându-se chiar şi oameni de ştiinţă care aveau deja o poziţie sceptică faţă de folosirea hidroxiclorochinei împotriva COVID-19.
Într-o scrisoare deschisă publicată la 28 mai, zeci de oameni de ştiinţă au subliniat că analiza minuţioasă a acestui studiu publicat de Lancet „a ridicat îngrijorări cu privire la metodologia şi integritatea datelor folosite în studiu”.
Aceste date provin de la Surgisphere, care se prezintă ca o societate de analiză a datelor din domeniul sănătăţii, cu sediul în SUA.
Studiul a fost atacat cu virulenţă şi de către apărătorii hidroxiclorochinei, unul dintre cei mai proeminenţi fiind cercetătorul francez Didier Raoult. După ce deja a calificat acest studiu drept „dezordonat”, el a estimat că a fost realizat de cercetători „leneşi, necinstiţi şi stângaci”, într-un clip postat online marţi.
Printre semnatarii scrisorii deschise se numără medici, statisticieni şi oameni de ştiinţă din întreaga lume, de la instituţii de prestigiu precum Harvard, Imperial College of London sau Oxford.
Publicarea acestui studiu în revista The Lancet a determinat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) să suspende „temporar”, din prudenţă, includerea de noi pacienţi în testele clinice cu hidroxiclorochină desfăşurate de partenerii săi în mai multe ţări.
Editor web: Monica Bonea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News