Live

Starea de alertă a fost prelungită. Noi restricții de sâmbătă. Arafat: Masca ar putea deveni obligatorie în aer liber chiar mai devreme

Data publicării:
Oameni pe stradă cu mască. Foto: Profimedia Images

Hotărârea de Guvern cu noile restricții a fost aprobată în ședința de Guvern de joi, iar noile măsuri intră în vigoare de sâmbătă. Masca de protecție ar putea deveni însă obligatorie și în spațiile deschise chiar mai devreme, a spus la Digi24 șeful DSU, Raed Arafat.

Ședința de guvern s-a finalizat. De sâmbătă intră în vigoare”, a spus Arafat.

Este vorba despre hotărârea prin care se prelungește starea de alertă începând cu 8 ianuarie și în care sunt aduse noi restricții, în funcție de rata de infectare.

Masca intră în vigoare când se emite ordinul Ministerului Sănătății și Ministerului de Interne, deci se poate să intre și mai repede decât sâmbătă”, a precizat el.

Arafat spune că purtarea măștii de protecție este esențială pentru a preveni răspândirea cazurilor de COVID, în condițiile în care varianta Omicron este foarte contagioasă.

Conform hotărârii CNSU aprobate azi de Guvern, vor mai fi permise doar măștile chirurgicale și cele FFP2, nu și cele textile sau din plastic.

Ce restricții intră în vigoare

Guvernul menţine propunerea CNSU privind participarea persoanelor la activităţi până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, în judeţele/localităţile în care rata de incidenţă cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori. Participarea persoanelor va fi permisă în limita a 30% din capacitatea maximă a spaţiului în judeţele/localităţile în care rata de incidenţă cumulată la 14 zile este mai mare de 1/1.000 de locuitori, potrivit Agerpres.

De la această regulă sunt exceptaţi operatorii economici a căror activitate de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum şi la terase, unde este permisă participarea până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului în judeţele/localităţile în care rata de incidenţă cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

Aceşti operatori economici sunt restricţionaţi la 30% din capacitatea maximă a spaţiului în situaţia în care rata de incidenţă cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori. Aceeaşi măsură se aplică şi în ceea ce priveşte activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, precum şi la terasele acestora, menţionează Guvernul.

Reguli pentru masca de protecție

Masca de protecție de tip medical sau FFP2 va fi folosită, astfel încât să acopere gura și nasul, în toate spațiile publice închise și deschise, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne, conform Hotărârii de Guvern.

Excepție fac următoarele categorii de persoane:

  • a) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;
  • b) persoanele care sunt singure în birou;
  • c) prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
  • d) reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
  • e) vorbitorii aflați în spații închise sau deschise cu condiția respectării distanței de minimum 3 metri între aceștia și oricare din celelalte persoane din public;
  • f) persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activități sportive.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce pedeapsă a primit un bărbat din Alba care i-a spart locuința unui fost ministru al Apărării și l-a amenințat cu moartea pe Arafat

Medic din Mureș, acuzat că a refuzat un caz, iar pacientul a murit. „A declarat că era aproape de finalul programului”

VIDEO Internetul s-a umplut de glume despre ciclonul care n-a mai fost. Autoritățile se apără: Rolul nostru e să avertizăm

Peste 6.000 de oameni au fost evacuați din calea apelor. Circulația maritimă, fluvială e suspendată. Ciolacu: S-a acționat ca la carte

Partenerii noștri