Live

VIDEO. Romii din Târgu Mureș, subiect de reportaj la DW: „Sunt săraci și discriminați. Unii români dau vina pe ei pentru coronavirus”

Data actualizării: Data publicării:
Romi din Târgu Mureș veniți la mașina cu ajutoare a activistei Maria Koreck Foto: captură TV

Discriminarea și violența - sunt două lucruri familiare și romilor din România. Mulți membri ai acestei minorități etnice trăiesc în așezări insalubre, cel mai adesea în familii extinse. Lipsa apei curente și a canalizării se adaugă altor condiții ce înlesnesc răspândirea bolilor infecțioase, inclusiv a COVID-19. Există români care acum dau vina pe romi pentru răspândirea noului coronavirus. O echipă Deutsche Welle a filmat în comunitatea romilor din Târgu Mureș. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

Acesta este un cartier de romi de la marginea orașului Târgu Mureș. A fost păzit temporar de Poliția română. Aparent pentru a opri răspândirea coronavirusului în oraș.

Maria Koreck lucrează pentru o organizație umanitară. Este una dintre puținele persoane care vin aici pentru a împărți alimente familiilor sărace de romi.

- Ia astea și du-te acasă, da? spune ea unui copil.

- Și acelor copii le e foame, intervine o femeie.

„Izolarea a fost grea. Nu aveam nimic de mâncare”

„Izolarea a fost grea. Nu aveam nimic de mâncare. În urmă cu câteva zile, ni s-a permis să colectăm din nou fier ca să facem rost de bani. Acum putem cumpăra câte ceva. Dar am 9 copii și 5 nepoți. Uneori, nu știm cine va primi mâncare și cine nu”, explică femeia.

Peter Szasz o ajută pe Maria să decidă ce familii au cea mai mare nevoie de ajutor - pentru că alimentele nu sunt suficiente pentru toată lumea. El însuși e rom, așa că vede exact unde sunt problemele.

„Locuitorilor din alte cartiere li s-a permis să se deplaseze liber. Dar aici, armata și poliția au impus carantină totală”, se plânge Peter Szasz.

Maria spune că o listă cu numele și adresele persoanelor infectate cu coronavirus a fost publicată online și că apar doar nume de romi.

„Faptul că doar persoanele cu nume tradiționale de romi sunt pe listă creează impresia că doar ele sunt infectate și bolnave. Acest lucru este foarte manipulator și discriminatoriu. Nu este clar dacă a fost un act intenționat din partea cuiva care dorea să incite la ură sau dacă a venit chiar de la autoritățile române”, spune Maria Koreck.

Situație sanitară catastrofală

În afară de ținerea sub control a pandemiei, autoritățile române par să neglijeze cartierul de romi. Gunoiul este rar colectat. Iar situația sanitară este catastrofală.

„Consiliul local ar trebui să își asume responsabilitatea. La fel și localnicii. Dar este greu pentru ei. 2.000 de oameni locuiesc în acest cartier”, explică Maria Koreck și apoi întreabă un bărbat:

- Câte coșuri de gunoi există?

- Doar patru.

Maria ajută și alte comunități de romi din regiune, mai sunt câteva chiar în jurul orașului Târgu Mureș.

Tensiuni între romi și localnici

De multe ori apar și tensiunile între romi și ceilalți localnici. Un bărbat de etnie romă este acuzat că locuiește la ghena de gunoi.

- Îți faci nevoile pe pubele, miroase urât! îi reproșează o femeie.

- Ia uită-te, unde vezi așa ceva? îi răspunde cel acuzat.

- M-am săturat! Ajunge! Locuiesc aici… Taci! Nu vezi că vorbesc?

- Trezești vecinii în fiecare noapte. Întotdeauna trebuie să chemăm poliția. Este un dezastru! intervine să confirme o a doua femeie.

„Nu știu care este problema lor. Slavă Domnului că nu sunt infectat. Aș dori să lucrez, dar nu găsesc loc de muncă”, spune bărbatul în fața camerei de filmat.

Ostilitate din cauza pandemiei

Comunitatea de romi s-a confruntat cu și mai multă ostilitate din cauza pandemiei.

„Oamenii caută țapi ispășitori. Și nu mai sunt dispuși să tolereze lucrurile pe care obișnuiau să le tolereze”, spune Maria Koreck.

Familiile de romi au intrat în conflict cu poliția de mai multe ori în ultimele săptămâni. Situația a apărut după ce poliția a luat măsuri împotriva romilor întorși din străinătate din cauza pandemiei și nu au respectat carantina. O înregistrare din Hunedoara a ajuns subiect de știri.

Sărăcia agravează aceste tensiuni. Maria Koreck încearcă să ajute în special mamele rome. Unele dintre ele nu-și permit să cumpere nici măcar scutece.

- Aveți ceva pentru un copil de 8 luni? o întreabă o femeie romă venită la mașina cu ajutoare.

- Da, am 20 (de scutece - n.r.).

Aceasta ar trebui să fie ultima oprire a Mariei pe ziua de azi. Organizația sa se bazează pe donații - tot mai rare în ultimul timp. Face tot posibilul să sprijine populația romă minoritară - a cărei situație s-a înrăutățit în timpul pandemiei de coronavirus.

Editare web: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Harta sărăciei în România: Care sunt zonele defavorizate din țară

Primarul din Târgu Mureș, Zoltan Soos, a fost reținut de procurorii DNA. Ce acuzații îi aduc procurorii anticorupție

Anchetă după ce membrii unui ONG pentru drepturile romilor au primit ameninţări şi imagini cu arme de foc şi simboluri legionare

Apel ONU pentru alocarea de fonduri sistemului umanitar „subfinanţat şi literalmente atacat”: „Lumea este trecută prin foc şi sabie”

Partenerii noștri