VIDEO Manevre simple care pot salva vieți: Cum acordăm primul ajutor unei persoane care și-a pierdut cunoștința
O simplă manevră de resuscitare ar putea să salveze viața unei persoane. Potrivit statisticilor, prea puțini români știu să acționeze într-o situație critică. Parlamentarii vor să schimbe asta. Au pe masă un proiect de lege care are ca scop introducerea obligatorile a cursurilor de prim ajutor în școli.
Campania electorală nu a ajuns în cătunele din munți: „N-am știut”
A început sezonul petardelor, iar internetul este plin de oferte ilegale
Înotători lăsați fără bazin, după ce căldură și apa caldă au fost sistate din cauza unor datorii de sute de mii de lei
Câți bani reușesc să economisească, în medie, românii de la o lună la alta și ce fac cu ei
Vreme extremă în România. Vântul puternic a făcut prăpăd în mai multe județe
Mai mulți copii de la o grădiniță din Timișoara au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară
Mașini vandalizate într-o parcare din Constanța. Șoferii și-au găsit cauciucurile sparte
Doi nevăzători, agresați într-o biserică din București, după ce au intrat cu câinii ghizi. „Ne-au amenințat că ne taie picioarele”
Proprietarii de cafenele și Fiscul se luptă în instanță pentru TVA la cafea și ceai
Pierderea cunoștinței și înecul atât cu jucării, cât și cu alimente sunt incidente pentru care primul ajutor ar putea face diferența. Ionuț, instructor de prim ajutor ISU ne ajută să vedem 2 dintre manevrele necesare.
Manevra numărul 1. Ce facem dacă o persoană își pierde cunoștința, dar respiră
-Mă auzi, ce ai pățit? Dacă nu reacționează, putem să considerăm că e inconștient. Voi pune o palmă pe frunte, două degete sub bărbie, dau capul pe spate. Îl vom întoarce în poziția laterală de siguranță. Mâna dinspre noi la un unghi de 90 grade. Cealaltă mână o vom pune cu palma deschisă la nivelul obrazului. Piciorul de pe partea opusă, vom băga mâna sub genunchi și tragem spre noi.
Manevra numărul 2. Ce facem dacă o persoană se îneacă în timp ce mănâncă
-Poziționăm o palmă pe stern, ea va fi ușor aplicată în față și vom începe cu aplicarea a 5 lovituri în spate, între umeri. O dată, n-a scos, a doua oară, a treia oară. Dacă nu a mers, trecem la manevra Heimlich.
Poziționăm pumnul strâns, cealaltă palmă deasupra și voi comprima de jos în sus.
Aceste manevre de prim ajutor ar putea fi învățate încă din școală, dacă un proiect de lege va trece de Parlament. Interes există din partea elevilor.
Robert Avram, elev: Școala este locul în care elevul își petrece cea mai mare parte din zi. Ori dacă acolo nu primim informații relevante, atunci unde? Tocmai pentru că își doresc să învețe ce este primul ajutor, cum pot acorda și cum pot interveni ei, ajung să se informeze de pe internet.
Proiectul depus de parlamentarii PNL prevede ca disciplina Biologie – "Anatomia și fiziologia omului" să cuprindă cursuri de prim ajutor pentru clasele a 7-a și a 11-a.
Luminița Barcari - deputat PNL: Totul era până acum la nivel opțional. Noi vrem ca toți elevii să aibă niște noțiuni de bază în legătură cu acordarea primului ajutor.
Daca proiectul trece, cursurile trebuie predate de specialisti.
Editor : A.P.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News