Viața unui bebeluș de 6 luni depinde de donații. Ministerul Sănătății nu decontează tratamentul. Unde puteți dona
Viaţa unui bebeluş de 6 luni depinde de bunăvoinţa celor care vor dona bani familiei sale. Mihai este diagnosticat cu o boală rară şi o singură doză de medicament costă 70.000 de euro. Ministerul Sănătăţii nu decontează, deocamdată, tratamentul. Promite că va aloca bani la o viitoare rectificare bugetară, însă ar putea fi prea târziu.
Rafila, despre răniții de la Botoșani
Ce a găsit Corpul de Control la Spitalul Pantelimon
Acuzațiile de la Pantelimon ar fi pornit de la o răfuială internă
Bugetul pe 2024 a trecut rapid prin comisiile parlamentare
Farmaciile ar putea fi mai greu de găsit
„Dacă nu mai sunt bani, înseamnă că eu pot să mor”. Disperare în spitalele din România, după ce Guvernul a redus cheltuielile bugetare
Experții resping testarea antidrog în masă a elevilor. Rafila: Trebuie educație pentru sănătate
De ce au ieșit în stradă antivacciniștii chemați de Simion
Teoriile conspirației despre vaccinare, un pericol pentru sănătatea copiilor
Până acum două luni, nimic nu dădea de bănuit că Mihai are probleme grave de sănătate.
„Am început să ne îngrijorăm că nu se rostogoleşte, sau că în altă zi nu îşi ţine capul suficient de drept cum îl ţinea înainte. Ca orice părinte am zis că o fi obosit, sau că are ritmul lui. Până la urmă era tot mai molicel, tot mai greu de ţinut în braţe. Muşchii parcă erau din ce în ce mai moi”, povestește mama lui Mihai.
Diagnosticul este cumplit: amiotrofie spinală. Maladia degenerativă afectează muşchii pacientului, care se atrofiază. Este o boală rară, al cărei tratament costă imens. O singură doză din medicamentul necesar este 70 de mii de euro, sumă pe care statul nu o decontează în acest moment.
„Pacienţii vor beneficia de aceasta moleculă inovativă în cadrul programului de boli rare, iar fondurile vor fi asigurate la noua rectificare bugetară”, declară Oana Grigore, purtătorul de cuvânt al Ministerul Sănătăţii.
„Această aşteptare înseamnă foarte mult, adică poate să facă diferenţa între viaţă şi moarte”, afirmă Claudia Dumitru, Asociaţia SMAcare, Asociatia Pacienților cu amiotrofie musculară.
În România sunt diagnosticaţi doar 20 de copii cu amiotrofie musculară.
„Face parte din categoria bolilor rare. De ce boli rare, pentru că afectează undeva să zicem unul la 6.000 de copii. Fiind în principiu o boală genetică. Ce înseamnă asta, că părinții în general sunt afectați, adică ambii părinți sunt purtători ai genei”, afirmă Raluca Costea, medic neurolog pediatru.
Tratamentul este unul foarte nou, abia acum doi ani a fost reglementat în Statele Unite ale Americii, şi de un an şi jumătate în Europa. Injecţiile sunt atât de scumpe pentru că există un singur producător la nivel mondial. Mihai are nevoie de 4 doze în prima lună de tratament.
„Ei îşi pierd treptat abilităţile de mişcare. Toate abilităţile de mişcare. Fără tratament, în cele din urmă, copiii care sunt diagnosticaţi înainte de 6 luni pur şi simplu mor din cauza unor blocaje respiratorii”, afirmă Adela Mohanu, mama lui Mihai.
În acest moment, singura soluţie a familiilor pacienţilor cu boli rare rămân campaniile umanitare. 6.000 de oameni au semnat o petiţie, lansată online, prin care se cere Ministerului Sănătății și Casei Nationale de Asigurari de Sănătate să deconteze tratamentul pentru amiotrofie spinală.
Informațiile necesare pentru cei ce doresc să doneze, aici.
Donații pot fi făcute și pe Facebook, la acest link.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News