Live

Vasile Bănescu (BOR): Problema Împărtășaniei nu este o problemă de natură medicală; niciodată nu a constituit o sursă de infestare

Data publicării:

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a declarat la Digi24 că recomandarea autorităților referitoare la împărtășanie și la împărtășirea credincioșilor cu lingurițe și pahare de unică folosință este probabil o „neînțelegere”, pentru că în spațiul ortodox și în tradiția ortodoxă nu există aceste noțiuni pentru Sfânta Împărtășanie.

„Aceste expresii, ca să spun așa, pot fi folosite într-un spațiu heterodox, cum este spațiul protestant, unde tradiția e cu totul diferită, dar sigur că punem totul într-un context temporar al pandemiei. De aceea am spus că Biserica Ortodoxă Română, pentru găsirea unei soluții adecvate, menite să păstreze liniștea tuturor, se va consulta cu celelalte biserici, pentru că și celelalte biserici ortodoxe, vorbind de o pandemie, sunt afectate în mod egal și în același registru, cum este cel liturgic, dar în niciun caz o autoritate laică și civilă nu se poate imixta într-un punct fundamental al credinței creștine, cum este cel legat de Sfânta Împărtășanie”, a declarat Vasile Bănescu.

Întrebat dacă știe care au fost soluțiile celorlalte biserici ortodoxe în această privință, a împărtășaniei, purtătorul de cuvânt a spus că a rămas împărtășirea din același potir, cu aceeași linguriță. „Sau, cum am spus și noi într-un comunicat, la începutul crizei sanitare, prin folosirea unei lingurițe care însă rămâne în păstrarea preotului și care nu poate fi confundată cu o linguriță de unică folosință”, a menționat purtătorul de cuvânt al BOR. „Așadar, problema Împărtășaniei nu este o problemă de natură medicală și nu trebuie să constituie pentru nimeni un punct de poticnire. Este foarte clar și afirm cu totală responsabilitate că niciodată Sfânta Împărtășanie nu a constituit sursă de infestare pentru cineva. Acest lucru, sigur, operează în regimul credinței. Nu e vorba de nicio opoziție față de aceste măsuri”, a precizat Vasile Bănescu.

Reacția Bisericii Ortodoxe Române vine după ce, potrivit recomandărilor transmise sâmbătă de INSP în cadrul măsurilor de relaxare avute în vedere după 15 mai, în biserici, ca precauții speciale, „se va evita oferirea/primirea împărtășaniei în condițile în care nu se pot asigura lingurițe și pahare de unică folosință”.

Editor web: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vasile Bănescu: „Treziţi-vă, fiţi treji, nu vă lăsaţi înşelaţi! Alegerea răului travestit în bine este sinucigaşă”

Bănescu critică preoții care l-au promovat pe Călin Georgescu. „Mai întâi, care valori creștine?”

„Noul Moise”. De ce cred creștinii din SUA că Donald Trump este „uns de Dumnezeu”

Un bărbat din Bihor a fost arestat, după ce a dat spargere în 8 biserici, de unde a furat 31.000 de lei. Metoda prin care acționa

Partenerii noștri