Live

Un chirurg s-a întors în România, după 10 ani în Franța. Și-a propus să schimbe sistemul medical românesc

Data publicării:

La fiecare șase ore, un medic pleacă din România. Chirurgul Victor Costache a făcut însă drumul invers, după ce, mai bine de un deceniu, a salvat vieţi - în urma unor operaţii dificile - în Franţa. Acum, îşi urmează la Sibiu pasiunea insuflată în famile - conduce o secţie de chirurgie cardiovasculară şi toracică, pe care a înfiinţat-o chiar el. Vrea însă mai mult - să schimbe sistemul medical românesc.

În sala de operaţie, nu i se clinteşte niciun muşchi. Cu precizie milimetrică şi fără nicio ezitare, chirurgul Victor Costache foloseşte unul după altul instrumentele medicale. Nu are voie să facă nicio greşeală, pentru că are în mâini - la propriu - inima unui pacient.

Vindecarea pacienţilor şi salvarea de vieţi e o tradiţie, în familia Costache.

Nu-mi amintesc să-mi fi dorit să fiu altceva, chiar nu-mi amintesc. Am trăit în umbra bunicilor mei care au fost chirurgi. Bunicul meu era chirurg de Chirurgie Generală, dintr-o generație excepțională. Copilăria mea mi-a fost marcată de povestirile lui, inclusiv a fost chirurg pe front, în timpul celui de-al doilea Război Mondial”, povestește Victor Costache, chirurg cardiovascular.

În 1999, Victor Costache termina Medicina, iar un an mai târziu, lua o decizie importantă pentru viitorul lui.

„După primul an de rezidențiat în chirurghie toracică la Iași, am considerat că e mai bine să-mi fac în Europa. În timpul facultății fusesem deja plecat cu stagii de tip Erasmus în Danemarca, în Marea Britanie, mai multe universități prestigioase, cum ar fi Edinburg şi Oxford și atunci era o alegere firească să îmi definitivez formarea în străinătate”, afirmă Victor Costache, chirurg cardiovascular.

Aşa a ajuns în Franţa, într-un spital din Grenoble, unde a reuşit să câştige rapid aprecierea colegilor. Mai bine de un deceniu, a făcut operaţii de transplant pulmonar, intervenţii chirurgicale pe cord deschis şi a corectat malformaţii la copii abia veniţi pe lume. 2014 a fost anul în care medicul a decis să-şi folosească entuziasmul şi experienţa pentru a salva vieţi în România. L-a impulsionat directorul unei clinici din Sibiu, care şi l-a dorit neapărat în echipa lui.

„Doctorul Victor Costache este un tovarăș de drum, este un luptător. Este primul care sare în ajutorul nostru, al medicilor, al pacienților, ori de câte ori este solicitat. Bucuria lui cea mai mare este să stea în sala de operație”, afirmă Celestin Constantin, director general al unui spital privat din Sibiu.

Deşi are un salariu mult mai mic decât în Franţa, doctorul de inimi a găsit motivaţia să înfiinţeze la Sibiu o secţie de chirurgie cardiovasculară şi toracică. Iar miile de oameni care au fost operaţi aici pot spune, cu mâna pe inimă, că îi datorează viaţa medicului Victor Costache.

„O operație foarte grea, pentru care am fost în mai multe centre din România și am fost refuzat să fiu operat, domnul doctor Costache mi-a dat șansa la viață. Este un medic care se apropie foarte mult de pacienţi, nu doar faţă de mine, de toţi pacienţii”, spune Bogdan Stănculescu, pacient operat de Victor Costache.

Iar această preocupare e şi mai mare atunci când pacienţii sunt copii.

„În România sunt 1.000 de copii care mor pe an. Noi operăm zeci de copii anual, dar nu suntem integrați în programul naţional de copii, n-aş putea să vă spun de ce. Astfel, suntem obligați să operăm acești copilaşi prin efortul fundațiilor, practic îi operăm din mila publică”, spune Victor Costache.

Când iese din sala de operaţie, Victor Costache se gândeşte tot la pacienţii săi. Şi ce ar putea face el, ca simplu medic, să le fie mai bine, aici, în România.

„Este o țară extraordinară și cu oameni deosebiți și cu atât mai mult trebuie, noi cei din sistemul sanitar, să ne ridicăm la așteptările poporului pe care îl reprezentăm și îl îngrijm”, afirmă Victor Costache.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Credea că are o răceală persistentă. De ce boală gravă suferea de fapt bărbatul

Trei români au anunţat autorităţile că se află în Noua Caledonie, devastată de revolte și violențe. Precizările Ministerului de Externe

Aproape 70% dintre români declară că au rude plecate din țară. Câți dintre aceștia primesc bani din străinătate. Sondaj INSCOP

MAE: Zborurile din Israel către România nu sunt restricționate. ANAT: 900 de români se află în Israel

Partenerii noștri