Live

Un bărbat din India care a venit în România și s-a angajat sudor dezvăluie cât a ajuns să câștige

Data actualizării: Data publicării:
Un bărbat din India care a venit în România și s-a angajat sudor dezvăluie cât a ajuns să câștige. FOTO: captură Digi24

De la an la an, România devine tot mai dependentă de angajații străini. În 2024, companiile vor putea aduce până la 140.000 de muncitori străini din afara spațiului european, cu 40.000 mai mulți decât anul acesta. Majoritatea vor lucra în restaurante și hoteluri, pe șantiere sau în industrie.

Charly Joby este din India și are 25 de ani. În România el lucrează ca sudor într-o firmă din industria aluminiului și are un salariu 6.000 de lei pe lună. Dacă lucrează peste program, mai primește un spor de 300 de lei.

Charly Joby, sudor: "În India, dacă muncesc timp de trei luni, primesc un salariu pe care aici, în România, îl pot ridica într-o singură lună."

Charly este doar unul din sutele de mii de angajați străini ajunși în România în ultimii ani. Firmele spun că deficitul forței de muncă nu este unicul motiv pentru care apelează la angajați din afara granițelor.

Cezar Dobre, angajator: "În acest moment avem un efectiv de 50 de persoane din țările asiatice. Salariile pleacă de undeva de la 3.500 de lei net pentru personalul necalificat. "

Cerere mari de muncitori străini este și în zona construcțiilor.

Oana Călin, membru în Patronatul Forței de Muncă: "Mă refer la căi ferate, poduri, domenii grele, discutăm de fierari-betoniști, discutăm de sudori, discutăm de operatori de utilaje grele".  

Pe piața forței de muncă din România au apărut și ucraineni. Valentina a fugit din calea războiului acum un an și jumătate. Între timp s-a transformat din refugiat în antreprenor. Și-a deschis un salon de cosmetică unde angajează ucraineni.

Valentina Zdravkova, antreprenor: "Noi facem de toate. Manichiură, tunsoare, masaj, cosmetică, alungirea genelor."

România are nevoie de muncitori străini deoarece o bună parte din populația activă nu muncește.

Ionuț Dumitru, economist-șef al unei bănci: "În următorul an, în România urmează să ajungă 140.000 de lucrători din afara spațiului UE."

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

România, codașă la numărul de contracte de muncă part-time. De ce le ocolesc firmele. Explicațiile specialiștilor

Criză de muncitori în construcții. Șantierul unde lucrează oameni din 4 județe, ca să ridice 100 de blocuri cu bani de la UE

Teama de concediere, marea frică a angajaților români. Studiu: Șeful, principalul stres la serviciu

Control ITM la Arena Națională: peste 600 de angajați munceau ilegal. Amenda primită

Partenerii noștri