Video Tinerii români sunt atrași de totalitarism. Aproape jumătate dintre ei ar fi de acord cu un stat centralizat
Tinerii români, care nu au trecut prin experiența comunismului, sunt atrași de ideea unui regim totalitar, arată un studiu recent. Aproape jumătate dintre ei ar fi de acord cu un stat centralizat. Și nici Rusia nu li se pare un pericol atât de mare.
Nicușor Dan, despre decizia lui Crin Antonescu: Nu cred că face bine imaginii României
Călin Georgescu contestă în instanță reluarea alegerilor și dă în judecată mai multe instituții ale statului
Cum se simt românii după cele mai tensionate alegeri prezidențiale. ”Tremur! Ne-a învrăjbit!”
Toni Greblă apare în fotografii cu oameni din anturajul lui Călin Georgescu, la vila din Izvorani. Reacția șefului AEP
Nicușor Dan: Guvernul pro-european are șanse mari, iar reunirea partidelor este un semnal pozitiv pentru electorat
Profesor de Științe Politice: Renumărarea voturilor de către BEC va fi mult mai precară. Decizia CCR asigură că vom avea erori mari
De ce trăiesc românii cu 5 ani mai puțin decât ceilalți europeni
Nicușor Dan spune că e „o variantă ideală” ca referendumul să aibă loc odată cu prezidențialele
Un studiu realizat cu o lună înaintea alegerilor arată faptul că 40% dintre tinerii din țara noastră ar prefera un regim de tip totalitar.
„Nu pot să zic nici că ar fi chiar așa rău”, spune un tânăr.
„- Să fie deschis la minte și, nu știu, mă gândesc să fie practic în linia asta, odată cu publicul, linia asta mai tinerească, să spun așa.
- Se poate și cu Estul, și cu Vestul?
- Da, sigur, de ce nu?!”, întreabă retoric un alt tânăr.
„Dacă întrebi tinerii din ziua de astăzi unde se situează ei în momentul acesta sunt mai degrabă în centru, nici cu unii, nici cu alții, dar cu anumite tendințe spre extreme și nu doar în situația politică, ci în orice situație a vieții”, spune Raluca Modoranu, psihiatru.
Studiul privind opțiunea pentru regimurile totalitare a fost realizat de Globsec, iar cei mai mulți dintre românii care ar accepta o astfel de formă de conducere au între 18 și 34 de ani.
„Am trăit în dictatură, știu cum este, tineretul nu știe. Au impresia că vine un tătuț din asta și rezolvă totul peste noapte. Nu există așa ceva”, e convins un domn.
„Uniunea Europeană înseamnă libertate, înseamnă fonduri, înseamnă puterea de a face comerț, de a te deplasa oriunde vrei și de a te reîntoarce în țara de unde ai plecat”, e de părere un alt bărbat.
„Dacă ne gândim la generaâia după '90, sunt copii care nu prea au știut de reguli, nu au știut de reguli în familie, de reguli la școală, pentru că a fost o perioadă de haos cel puțin câțiva ani, în care democrația s-a inteles a fi libertate și a face orice”, explică Raluca Modoranu, psihiatru.
Numărul românilor cu drept de vot este de 18 milioane, dintre care 700 de mii în diaspora. Sunt peste 4 milioane de votanți tineri, cu vârste între 18 și 34 de ani.
reporter: Ligia Pricopi
operator: Mihai Boaru
Editor : Izabela Zaharia
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News