Temperaturi de aproape 60 de grade au fost înregistrate în locuri de joacă din Timișoara
Temperaturi de aproape 60 de grade au fost măsurate, miercuri, de reprezentanţii unei asociaţii din Arad, pe suprafeţele instalaţiilor de joacă din parcuri pentru copii în care nu există copaci care să asigure umbră, iar alte teste au indicat temperaturi similare pe spaţiile cu beton sau asfalt din cartierele de blocuri.
Unul dintre reprezentanţii Asociaţiei Pro Urbe Arad, Ladislau Szoke, care a efectuat teste, a declarat că "ceea ce se întâmplă în cartierele de blocuri este un fenomen tipic de insulă termică urbană, unde temperatura este mult mai mare decât temperatura mediului ambiant".
"Ce auzim la ştiri, temperaturile din unele oraşe, este vorba de temperaturi măsurate în afara oraşului şi deasupra unor suprafeţe înierbate. Dacă în oraş se spune că sunt 38 de grade Celsius, în cartiere foarte probabil sunt peste 45 de grade Celsius", a spus Ladislau Szoke.
În timpul măsurătorilor efectuate în jurul orei 12:00, asfaltul avea 51 de grade, iar la doi metri distanţă, pe iarbă, au fost măsurate la soare 38 de grade Celsius, în timp ce iarba de la umbră avea doar 27 de grade.
Suprafeţele instalaţiilor de joacă din parcuri pentru copii, precum tobogane sau leagăne din plastic, aveau temperaturi cuprinse între 57 şi 60 de grade, însă după-amiaza, când şi soarele este mai puternic, acestea pot fi mult mai ridicate, spun reprezentanţii Asociaţiei Pro Urbe Arad.
Asociaţia arată că parcurile pentru copii, dar şi cartierele de blocuri, trebuie să aibă mai multe zone umbrite cu pomi, pentru a se reduce din disconfortul termic pe timpul verii, transmite Agerpres.
35 de ani de la Revoluție: Balconul Operei din Timișoara s-a umplut de oameni
Zile de doliu la Timișoara în amintirea eroilor căzuți în Revoluția din 1989. Mărturiile revoluționarilor
Tramvaiele din Timișoara s-au transformat în cabinete medicale pe roți
Bătaie între cinci bărbați în fața unui club din Timișoara. De la ce ar fi pornit conflictul
Prețuri piperate în târgurile de Crăciun. Cât costă un langoș Dubai sau șoriciul și jumările de România
Bebeluși transferați de urgență, după ce tavanul s-a prăbușit la Maternitatea Odobescu din Timișoara
Vreme extremă în România. Vântul puternic a făcut prăpăd în mai multe județe
Mai mulți copii de la o grădiniță din Timișoara au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară
Amendă uriașă: 45.000 de lei pentru un timișorean care a dat foc deșeurilor în spatele curții
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, miercuri, o avertizare Cod roşu de caniculă, valabilă joi şi vineri în şapte judeţe din vestul şi nord-vestul ţării. Conform prognozei, în zilele de 24 şi 25 iunie, în judeţele Caraş-Severin, Timiş, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj şi Maramureş va fi Cod roşu de caniculă, cu temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei. Acestea vor fi cuprinse între 39 şi 41 de grade, iar în nord-vest între 35 şi 38 de grade. În cursul nopţii valorile termice nu vor coborî, în general, sub 20 - 24 de grade.
Potrivit sursei citate, pe parcursul zilei de miercuri, între orele 12:00 – 22:00, în judeţele Caraş-Severin, Timiş, Arad, Bihor şi Satu Mare este Cod portocaliu de caniculă, timp în care se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse frecvent între 37 şi 39 de grade, iar în cursul nopţii valorile termice nu vor coborî, în general, sub 22 - 25 de grade.
Autorităţile din Arad au decis, marţi, un set de măsuri pentru diminuarea efectelor caniculei, între care amenajarea de puncte medicale de prim-ajutor în zonele aglomerate, care să fie dotate cu aer condiţionat şi să ofere gratuit apă potabilă. Miercuri, Primăria Arad a deschis două astfel de puncte, în holul principal al Palatului Administrativ şi în Catedrala Ortodoxă din zona Podgoria.
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Arad a dispus identificarea, cu sprijinul autorităţilor locale, ONG-urilor şi voluntarilor, a persoanelor vulnerabile şi monitorizarea acestora. De asemenea, angajatorii trebuie să analizeze necesitatea reducerii programului normal de lucru şi limitarea activităţilor desfăşurate în aer liber, în situaţia depăşirii pragului critic de 80 de unităţi al indicelui de confort termic.
CJSU recomandă ca deplasările pe stradă să se facă la primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, iar aglomeraţiile să fie evitate.
Conform recomandărilor transmise de autorităţi, purtarea hainelor lejere, subţiri, deschise la culoare, a pălăriilor şi ochelarilor de soare pot fi de folos.
Editor : A.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News