Live

STUDIU: În mediul rural, un medic se ocupă de starea de sănătate a peste 1.500 de locuitori

Data actualizării: Data publicării:
FOTO: Getty Images

În România există un medic la 171 de locuitori în mediul urban, în timp ce în mediul rural raportul este de un medic la 1.594 de locuitori, indică studiul "România cu un singur chip - partea a doua", care a fost lansat marţi, la Palatul Victoria, de Ambasada Sustenabilităţii în România, în parteneriat cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă.

"În prezent, 53,6% din populaţia României se află concentrată în mediul urban, în vreme ce 46,4% se află în mediul rural. La nivel naţional, avem un medic la 171 de locuitori în urban şi un medic la 1.594 de locuitori în rural. Decalajele urban - rural cele mai mari sunt înregistrate în judeţele Covasna, Vaslui şi Galaţi, în timp ce ratele din rural cele mai scăzute le înregistrăm în Vaslui, Covasna şi Ialomiţa. La medici stomatologi cele mai mari decalaje urban - rural sunt identice cu judeţele cu ratele cele mai scăzute. La nivel urban avem un medic stomatolog la 631 de persoane. În judeţul Olt avem în mediul rural un medic stomatolog la 21.425 de persoane, în judeţul Vaslui avem un medic stomatolog la 17.942 de persoane", a informat Andreea Ghiocel, coordonatorul studiului, citată de Agerpres.

În cadrul cercetării s-a analizat şi modul în care se acordă ajutorul social. "Una din 402 persoane primeşte ajutor social în mediul urban, la nivel naţional, în timp ce una din 66 de persoane din mediul rural primeşte ajutor social. Când mergem şi ne uităm la nivelul fiecărui judeţ, vedem că cel mai mare decalaj urban - rural este înregistrat de judeţul Argeş, unde una din 934 de persoane primeşte autor social în urban, în timp ce în mediul rural o persoană din 62 primeşte ajutor social. Dacă ne uităm la judeţele care înregistrează ratele cele mai scăzute vedem că în Vaslui una din 33 de persoane primeşte ajutor social", a precizat Andreea Ghiocel.

În ceea ce priveşte şomajul, media naţională urbană este un şomer la 144 de locuitori, iar în rural - un şomer la 55 de locuitori, iar cele mai mari decalaje sunt în judeţele Iaşi, Braşov şi Brăila.

Editor : A.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Luna ar putea fi mai veche cu până la 180 de milioane de ani decât estimările anterioare

Topirea gheții din Antarctica duce la creșterea furtunilor în regiunile oceanice sudice, cu efecte posibile asupra climatului global

Studiu: Obiectivele Germaniei privind vehiculele electrice nu sunt realiste

O fosilă unică din era dinozaurilor ar putea desluși misterul evoluției păsărilor. O descoperire la fel de mare ca „Piatra din Rosetta”

Partenerii noștri