Strategii noi pe piața muncii în 2023: Ce schimbări fac angajatorii pentru a-și păstra angajații
Anul 2022 a fost plin de provocări pe piața muncii. Inflația ridicată și costurile din energie au făcut ca salariile angajaților să stagneze, iar lipsa de personal calificat a fost uriașă. Anul nou vine însă cu schimbări: program hibrid în loc de cel exclusiv de acasă și majorări de salarii în unele domenii.
Tinerii sunt dezorientați profesional
România vrea locuri de muncă și energie ieftină din proiectul centralei nucleare Doicești
Paradox pe piața muncii din România
Cât câștigă angajații străini în România
Golurile de pe piața muncii sunt completate cu angajați din Turcia, Nepal sau Sudan
Unde să te angajezi ca să câștigi mai bine
Proiect pe piața muncii: Contractul cu „zero” ore
Ce așteptări au angajații de la companii în 2022
Cum va fi piața muncii în 2022
Traian are o afacere în industria mobilei de 7 ani și tot de atâția ani se luptă cu lipsa de personal calificat. În momentul de față ar mai avea nevoie de cel puțin 12 oameni specializați pe tâmplărie și tapițerie, dar și de alți oameni, fără experiență pe domeniu.
Traian Ispasiu - antreprenor: Noi cautăm și oameni la cărat și ambalat și nu vin la interviu, nici nu sună telefonul. Ai nevoie de 2 oameni, să zicem, și care să care anumite lucruri, m-am gândit să îi aduc din afara țării.
Traian are însă altă strategie. Utilaje moderne care pot înlocui lipsa de personalși majorări de salarii pentru a-și păstra specialiștii.
Traian Ispasiu - antreprenor: Le-am crescut salariile. Dar mai este și ideea de a face, în cazul nostru, produse standard care să introducă cât mai puțin resursa umană și să ne ducem către eficientizare prin echipamente.
Piața muncii din 2023 vine cu intenția angajatorilor de a-și păstra personalul cu majorări de salarii dar și programe cât mai flexibile. În același timp, angajatorii vor recurge și anul acesta la muncitori străini pentru a-și acoperi lipsa de personal, arată un sondaj al unei platforme de recrutare.
Ana Vișian - reprezentant platformă de angajare: Angajatorii își fac strategii de retenție a angajaților. Și asta înseamnă dezvoltarea la locul de muncă, pachete de beneficii care devin din ce în ce mai complexe, tichete de masă, bonusuri, zile libere, servicii medicale, asigurări medicale.
Cât despre angajați, intențiile lor din 2023 sunt acelea de a avea un loc de muncă stabil cu un salariu care să le acopere toate cheltuielile.
-Lucrez la stat și aș vrea să se țină cont că s-au mărit prețurile și că ar trebui să avem totuși un trai decent.
-Ce ți-ai dori de la un angajator?
-Experiență și salariu.
-Care ar fi suma pe care ți-ai dori-o?
-Cam 3.000 de lei să-mi ofere pe lună.
Cele mai căutate locuri de muncă la început de an au fost cele din București, Cluj-Napoca, Timișoara și Brașov, acestea fiind și orașele cu cele mai mari salarii din țară.
Editor : A.P.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News