Live

Înlocuirea a 30 de minute petrecute stând în scaun zilnic cu tot atât somn sau stat în picioare este benefică inimii

Data publicării:
Repaosul total în șezut timp îndelungat face rău inimii. Foto: Shutterstock

Somnul este mai benefic pentru sănătatea inimii decât repausul total în șezut. Înlocuirea a 30 de minute petrecute stând așezați zilnic, cu 30 de minute de somn sau pur și simplu stat în picioare și făcând activități de intensitate foarte scăzută, poate îmbunătăți markerii cardiometabolici, contribuind la pierderea în greutate, arată un studiu observațional publicat în European Heart Journal, efectuat de specialiștii de la University College London și Universitatea din Sydney.

Cercetarea marchează un moment important în înțelegerea felului în care obiceiurile noastre privind mișcarea influențează sănătatea cardiovasculară.

Au fost analizate informații de la peste 15.000 de persoane, din cinci țări, participanți în șase studii care au colectat date cu ajutorul dispozitivelor purtabile (wearables precum brățări fitness, ceasuri inteligente) pentru a monitoriza activitățile pe parcursul zilei.

Care este descoperirea-cheie a studiului

Descoperirea cheie a studiului este importanța ierarhică a diverselor comportamente zilnice asupra sănătății inimii, cu timpul petrecut în activități de intensitate moderată până la viguroasă fiind cel mai benefic. Chiar și activități pasive precum dormitul sunt preferabile statului prelungit în șezut în ceea ce privește menținerea sănătății inimii.

Descoperirile contestă noțiunea tradițională că doar exercițiile fizice aduc beneficii pentru sănătatea inimii.

Au fost modelate diverse scenarii – de exemplu, o femeie de 54 de ani ar putea observa o scădere de 0.64 în Indicele de Masă Corporală prin substituirea a 30 de minute de stat zilnic în șezut cu dormit sau activități moderate, de asemenea putând experimenta o scădere cu 2,5 cm (2,7%) a circumferinței taliei sau o scădere cu 1,33 mmol/mol (3,6%) a hemoglobinei glicate.

Conform autorilor studiului, o altă metodă la îndemână prin care să îți îmbunătățești sănătatea este utilizarea unui birou la care poți lucra în picioare.

 

Editor : Marina Constantinoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ora potrivită pentru somnul de noapte. Ce spun medicii despre necesarul de somn în funcție de vârstă și temperatura ideală în cameră

Ora de vară 2025. Medicii avertizează: “Apar dificultăți de concentrare”. Cum faci față tulburărilor de somn

Când se schimbă ora în 2025. Noaptea în care ceasurile se dau înainte și dormim mai puțin

O viață activă reduce riscul de demență. Un nou studiu arată ce efecte au exercițiile fizice asupra creierului după 50 de ani

Partenerii noștri