Sociolog, despre cazul șocant de la Galați: Vorbim despre o calitate umană scăzută a multora dintre angajații MAI
Cei doi polițiști care au asistat fără să intervină, din mașină, în timp ce o fată de 14 ani sângera pe străzile din Galați nu ar fi intervenit nici în calitate de cetățeni, consideră sociologul Adrian Dan. El spune că la nivelul Ministerului Afacerilor Interne este „un sistem clientelar” și că practicile instituționale favorizează asemenea scăpări.
Șoferii care conduc agresiv pot fi reclamați online începând de astăzi
Arme cumpărate ilegal de pe internet. Autoritățile fac percheziții în toată țara
Îmbrăcată în uniformă, Șoșoacă s-a urcat pe motocicleta unui polițist și s-a filmat pentru TikTok. Poliția a reacționat imediat
Românii cred că polițiștii din trafic sunt prea puțini și prea blânzi cu șoferii care încalcă legea
Arafat anunță măsurile după incendiul de la Ferma Dacilor
Reacția ministrului Predoiu la derapajul polițistului din Giurgiu, care a agresat minore
Confruntare Bode-Drulă: „Niște analfabeți funcționali”/ „Te agăți de putere”
Contrabandă cu pietre semiprețioase
Situație incredibilă: Un fost polițist, arestat între timp, a primit o diplomă de merit
„Este greu de spus că avem o problemă la nivel de societate în ansamblu. Există o asemenea problemă a percepției cu privire la acești copii proveniți din centrele de plasament, din instituțiile de ocrotire. S-a creat o insensibilitate la nivel general, dar există și un grad mare de sensibilitate printre profesioniștii din asistența socială. Nu cred că polițiștii respectivi știau în acel moment că provine dintr-un centru de plasament”, a spus sociologul Adrian Dan, la Digi24.
„Vorbim despre o calitate umană scăzută a multora dintre angajații MAI și nu numai. Asta nu ți-o conferă nicio instituție, pentru că vine din formarea ta de bază. Mă îndoiesc că și în calitatea lor de cetățeni obișnuiți ar fi intervenit. Cu atât mai mult că erau în exercițiul funcției și în fișa postului scrie că trebuie să intervii. Dar date fiind practicile din ultimii ani de la nivelul acestui minister, plus neîncrederea care s-a creat în aceste instituții, ei se pot ascunde foarte bine după reguli: trebuia să suni mai întâi la salvare, să ai o procedură, trebuia - nu știu - să fii mort ca să strigi după ajutor, exagerând puțin lucrurile”, a adăugat sociologul.
El a adăugat că „dacă practicile instituționale favorizează asemenea scăpări, degeaba facem anchetă judiciară, disciplinară, oamenii aceștia vor fi mutați într-un loc la fel de călduț și își vor continua practicile”.
„Nu ne putem aștepta la schimbări peste noapte în această instituție. Avem declarații sforăitoare, dar vedem că la câteva zile distanță lucrurile se întâmplă. Nu ne putem aștepta la schimbări peste noapte, nici măcar sub influența mediei sau a publicului. Sunt schimbări structurale care trebuie făcute și nu vor fi făcute cât timp sistemul clientelar din instituții este cel care este”, a mai spus Adrian Dan.
Redactor: George Costiță
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News