Situaţie alarmantă într-un judeţ! În caz de calamitate, nici 3% din oameni nu ar încăpea în adăposturi
Situaţie alarmantă în judeţul Gorj! În caz de calamitate, nici 3% din populaţie nu ar încăpea în adăposturile civile. Ultimele buncăre au fost construite în urmă cu mai bine de trei decenii şi oricum prea puţină lume ştie de ele. Unele au rămas în paragină şi au nevoie de reabilitări, iar altele s-au transformat în depozite pentru murături, mobilă sau anvelope.
Cum învață zeci de copii din Gorj în săli de clasă cu calorifere reci
Asfaltare blocată într-o comună din Gorj, din cauza unei erori într-o hârtie
Au testat țeava de gaz cu bricheta. Ce s-a întâmplat
Clădirile avariate de cutremurele din Gorj, cu probleme și după mai bine de un an. Școala dintr-o comună, închisă
Membrii unui echipaj de pe ambulanță din Gorj au luat o pauză în timpul unei misiuni de urgență. Motivul ireal pe care l-au invocat
Un motociclist din Târgu Jiu a ajuns în comă la spital după ce a fost lovit de o mașină
Sute de pelerini s-au îmbulzit să primească pomană la Mănăstirea Lainici din județul Gorj
Alertă la o mină din Gorj
Plăcile de beton de pe un drum din Gorj s-au ridicat din cauza căldurii
Inspector protecţie civilă: Prin acest semn ne dăm seama că acest bloc găzduieşte un adăpost de protecţie civilă. Este o uşă metalică, care ne permite accesul în adăpost.
Buncărele au pereţi din beton armat, groşi de 40 de centimetri, sistem de ventilaţie şi ieşiri de salvare. Mulţi locatari le-au înţeles însă greşit rolul şi au depozitat în ele obiecte vechi de mobilier sau murături.
Radu Truşcă, inspector de protecţie civilă: Nu le putem interzice. Au obligaţia ca, în termen de 24 de ore de la declanşarea unei situaţii de urgenţă, să elibereze adăpostul.
Administratorul unei asociaţii de proprietari: Ăsta (n.r. un raft), imediat se desface.
-Am avea timp, în 24 de ore, să scoatem tot ce e aici?
-Avem timp în 20 de minute.
Administratorul unei asociaţii de proprietari: Bagă fiecare ce voia: mobilă veche, fiare, găleţi de lavabilă.
În Gorj, sunt în total 70 de adăposturi civile. În caz de cutremur ori atac aerian, doar 8.000 de oameni ar fi în siguranţă. Altfel spus, nici 3% dintre cei peste 334.000 de locuitori ai judeţului.
În Târgu Jiu, sunt 47 de adăposturi civile pentru oameni în cazul unui pericol. Insuficiente însă pentru cei peste 80.000 de locuitori. În cel mai mare buncăr din judeţul Gorj, de exemplu, pot fi adăpostite 2.300 de persoane
Mulţi nici măcar nu ştiu de existenţa acestor adăposturi civile.
-Aţi auzit să fie buncăre la noi?
-Nu, nu!
-Nu, nu. Clar că nu.
Florin Chisim, purtătorul de cuvânt al ISU Gorj: De la faptul că aceste adăposturi de protecţie civilă erau închise cu lacăt până la faptul că erau pline cu apă.
Anamaria Ianc, purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu Jiu: Anul viitor, urmează să fie alocate fonduri pentru reabilitarea, igienizarea acestora.
180 de sirene sunt pregătite să alerteze populaţia din Gorj, în cazul unui dezastru. Iar în localităţile în care acestea lipsesc, oamenii ar urma să fie avertizaţi cu ajutorul clopotelor de la biserică.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News