Semnal de alarmă pe piaţa muncii. Sociologii vorbesc despre un nou tip de angajat
Angajatorii români muncesc şi atunci când pleacă în concediu, asta arată datele unui studiu eJobs. 40 la sută dintre români recunosc că locul în care îşi petrec vacanţa devine pentru câteva zile birou. Şi mai grav este ca un procent foarte mare dintre angajaţi nu şi-au luat pe anul trecut zilele de concediu, doar 20 au putut să lipsească de la locul de muncă. În acest context, sociologii trag un semnal de alarmă - angajatorii ajung dependenţi de locul de muncă fără să îşi dea seama.
România, codașă la numărul de contracte de muncă part-time
Guvernul crește salariul minim
Salarii mai mari din 1 iulie pentru aproape 1,8 milioane de români
Caz șocant în Drobeta-Turnu Severin
20% dintre tinerii români nici nu învață, nici nu muncesc
Cât câștigă asistentele și infirmierele
Mai mulți angajați dintr-o primărie s-au autosuspendat din funcții, după ce primarul a anunțat că îi va verifica cu etilotestul
Paradox pe piața muncii din România
Paradoxul creșterii salariilor. Angajații care riscă să primească mai puțini bani
Angajaţii preferă să îşi folosească weekend-ul sau zilele nelucrătoare libere prin lege pentru a pleca într-o mini vacanţă şi nu zilele de concediu.
Nu e de mirare că doar 17% şi-au luat toate zilele de concediu anul trecut, în timp ce 20 de procente nu şi-au luat nicio zi liberă.
Mulţi însă speră că lucrurile vor fi mai bune în acest an. Două treimi speră că vor sta în vacanţă cel puţin cinci zile.
Însă alta este problema, şi cei puţini care pleacă totuşi în concediu nu uită să îşi ia cu ei laptopul sau telefonul de muncă. Studiul arată că 4 din 10 români fac acest lucru.
Ana Călugaru, PR la o agenţie de recrutare online: „Cea mai mare parte rămân conectaţi la problemele de la birou. Îşi verifică emailurile aproape în fiecare oră, răspund la telefoane, iar unii dintre ei îşi aleg destinaţia de vacanţă aproape de casă, de România, pentru a fi contactaţi în orice moment, pentru a fi pe acelaşi fus orar cu colegii şi şefii lor”.
Sociologii vorbesc despre un nou fenomen, angajatul ajunge să se indentifice cu firma la care lucrează.
Ciprian Necula, sociolog: „Când este acasă are laptopul legat de gât. Are telefonul la îndemână cu email şi lucrează, chiar dacă nu percepe că lucrează. Oamenii se identifică cu organizaţiile. E o formă de exploatare impusă. Un om obosit este mai puţin eficient decât unul relaxat”.
Astfel că 40 la sută dintre angajatori, indiferent dacă ocupă un post de conducere sau nu, susţin că şi-au întrerupt concediul pentru a se întoarce la muncă.
FOTO: Shutterstock
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News