Live

Șeful Federației Pensionarilor: Este necesară măsura radicală anunțată de președinte, dar sunt multe probleme care trebuie rezolvate

Data publicării:
Foto: Guliver/GettyImages

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Pensionarilor din România, Dumitru Cojanu, a vorbit la Digi24 despre măsurile anunțate de președintele Klaus Iohannis, menite să-i protejeze pe vârstnici, cei mai vulnerabili în fața Covid-19. Astfel, persoanele peste 65 de ani trebuie să stea în casă. Autoritățile au însă multe de rezolvat, pentru ca această măsură să poată fi aplicată, spune Cojanu.

„Este foarte necesară această măsură radicală pe care preşedintele României a anunţat-o şi care intră în vigoare începând de mâine. Sigur că da, vârstnicii sunt cei mai vulnerabili faţă de Covid-19. Cu toate acestea, cu siguranţă că sunt, în acelaşi timp, şi multe probleme care trebuie rezolvate din partea autorităţilor statului”, a spus Cojanu, la Digi 24.

„Sunt o parte dintre vârstnici care au posibilităţi să-şi ducă viaţa prin aprovizionări sau prin asigurarea cu medicamente. În cadrul familiilor au nepoţi, copii sau alte rude care pot să le asigure aprovizionarea, dar şi aici este o problemă, că trebuie să se facă un contact între cel care intră în legătură cu vârstnicul şi, dacă cel care vine în legătură cu vârstnicul este infectat, atunci se poate transmite acest virus.

Fără un asemenea sprijin din partea familiilor la unii dintre pensionari, neapărat trebuie să intervină măsurile speciale pe care le-a amintit în discursul preşedintelui care trebuie luate ca să le asigure traiul şi viaţa acestor vârstnici în dificultate. Deja, unii sunt netransportabili, unii sunt în situaţia de a sta tot timpul la pat. Au fost câteva anunţuri din partea unor primării, cum este Primăria Capitalei, că s-a înfiinţat un telefon al vârstnicilor. Aceste lucruri sunt încă neclarificate, neconcretizate, măsuri operative şi de contact de care spuneam mai înainte", a dăugat el.

„Am stat de vorbă cu vârstnicii şi mi-au spus: ar trebui să ies după pâine. Sigur că am intervenit şi am zis că nu mai trebuie să facă treaba asta. Membrii federaţiei, majoritatea dintre ei, sunt conştienţi de importanţa respectării regulilor stabilite şi impuse de situaţia de urgenţă, însă mai sunt şi vârstnici afectaţi, poate unii dintre ei mental, care nu înţeleg suficient de bine aceste lucruri.

Aici, iar este o categorie de care trebuie să se ocupe instituţiile statului, eventual primăriile, direcţiile acestea de asistenţă socială, să-şi facă o organizare specială, dacă se poate spune aşa, pentru rezolvarea acestei probleme”, a spus Cojanu.

În opinia sa, medicii de familie trebuie să elibereze reţete pentru vârstnici cu prioritate.

„Aici intervine necesitatea de a se face legătura între medicul de familie şi pacientul respectiv. Trebuie gândite de la caz la caz, în funcţie de posibilităţile pe care le mai au unii dintre vârstnici sau cei care sunt în situaţie foarte grea, să se găsească soluţii pentru aceste reţete pentru medicamente. Situaţia este deosebit de grea, din punctul acesta de vedere”, a adăugat el.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Nouă polițiști de la Secția 16, condamnați după ce au torturat doi tineri. Nouă ani de închisoare pentru un fost lider de sindicat

COVID-19: Șase angajați care au fost concediați pentru că au refuzat vaccinul au primit câte un milion de dolari fiecare

Opoziția cere demisia lui Pedro Sanchez, acuzat de corupție. O plângere va fi depusă pentru anchetarea partidului premierului Spaniei

Covid-19 poate crește riscul de infarct și atacuri cerebrale chiar și la trei ani de la boală

Partenerii noștri