Live

Video Exclusiv Controversa datei Paștelui. Paleologu: Calendarul n-are legătură cu ortodoxia. E rău că ajungem la anateme, trăim în era supărăcioșilor

Data actualizării: Data publicării:
Theodor Paleologu, fost ministru al Culturii, spune că data Paștelui nu e o dogmă și că, de fapt, problema e diviziunea ortodoxiei. FOTO: Captură Digi24

Propunerea lansată de Teodor Baconschi și Adrian Papahagi ca ortodocșii să petreacă Paștele odată cu catolicii și protestanții este una bună crede Theodor Paleologu, fost ministru al Culturii. El spune că data Paștelui nu e o dogmă și că, de fapt, problema e diviziunea ortodoxiei.

VIDEO. Declarațiile lui Theodor Paleologu

Theodor Paleologu, președintele Fundației Paleologu, își exprimă însă scepticismul în privința realizării propunerii lui Papahagi și Baconschi și spune că va mai dura până când acest lucru va fi posibil. Subiectul a fost dezbătut în cadrul emisiunii "În fața ta".

"Data Paștelui nu e dogmă. În 325 a avut loc Conciliul de la Niceea și acolo s-a discutat problema cristologică a naturii lui Isus și data Paștelui. Atunci se sărbătorea Paștele după tradiții locale diferite. Acum e mai bine, că sunt doar două date diferite, atunci erau mai multe date, era un haos total.

La Conciliu, la calcularea datei Paștelui, împăratul Constantin a intervenit și a decis ceea ce ținea de autoritatea lui de împărat.

Calendarul, chestiunea sărbătoririi Paștelui, nu are legătură cu ortodoxia, care e definită prin conținutul dogmatic. Sunt două lucruri separate. E limpede că calendarul gregorian e mai precis din punct de vedere științific decât cel iulian.

Am sărbătorit Paștele în anii '20 cu catolicii.

Data crucificării se poate stabili foarte precis, pe baza calculului Paștelui din acea perioadă, cu o probabilitate foarte mare de a fi precis.

Calendarul iulian e mai puțin precis. Din  punct de vedere științific, e clar că nu e la fel de precis ca cel gregorian. Nu e ceva așa teribil.

Problema e diviziunea ortodoxiei, de aceea ortodocșii români sărbătoresc Paștele cu ceilalți ortodocși. Dar, data Paștelui este rezultatul unui compromis cu celelalte biserici ortodoxe din care unele au rămas cu calendarul iulian – biserică rusă, sârbă, Patriarhatul de Ierusalim. Compromisul în privința Paștelui funcționează de peste 100 de ani.

Adevărata problemă e legată de diviziunile profunde din lumea ortodoxă. Unitatea ortodoxiei e dată de dogmă, de comuniunea euharistică, dar din păcate bisericile ortodoxe sunt foarte divizate", a declarat Paleologu.

El s-a declarat ca fiind "mai puțin implicat, mai puțin pasional și puțin sceptic", dar a apreciat că propunerea lansată de Teodor Baconschi și Adrian Papahagi "este bună".

"Știu cât de multă inerție există în lumea ortodoxă și cât e de divizată. Evident că propunerea lui Baconschi și Papahagi e bună, dar pentru a ajunge la un rezultat sunt sceptic puțin, calea e lungă, chiar dacă Patriarhul, alți episcopi sunt de acord. Orice om zdravăn la cap care știe despre ce e vorba e de acord cu ce spun Baconschi și Papahagi. Ei spun pur și simplu că 2 + 2 fac 4, nu e ceva extraordinar.

La noi sunt dispute pe lucruri absolut evidente.

S-au și trezit unii să spună că sunt niște globaliști, că sunt niște oameni care complotează împotriva ortodoxiei. S-a trezit și IPS Teodosie să spună chestii în genul lui, că catolicii n-au lumina cea adevărată și că lumina nu se aprinde decât în conformitate cu calendarul ortodox

Genul ăsta de trogloditisme prind la o anumită categorie de populație.

În sine, discuția e sănătoasă, dar nu e bine că foarte repede discuțiile derivă în insulte și anatemizări. Dar nu e ceva nou. În România orice discuție se lasă cu insulte, anateme, supărări. Trăim în era supărăcioșilor, există o anumită nevroză românească.

Diviziunea în biserica ortodoxă e foarte profundă, unitatea e de fațadă. Vestea bună e că în rândul preoților nu e atât de răspândită atitudinea asta radicală, delirantă", a declarat Theodor Paleologu.

VIDEO. Continuarea declarațiilor lui Theodor Paleologu

Declarațiile au fost făcute în contextul în care a apărut o nouă controversă în ceea ce privește Paștele. La începutul săptămânii mari, fostul ministru de Externe Teodor Baconschi și profesorul Adrian Papahagi, ambii apropiați de Biserica Ortodoxă Română, au cerut prin postări pe rețelele sociale ca BOR să celebreze Paștele odată cu catolicii și protestanții.

La această poziție a aderat și Mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuț, care a declarat că Biserica Ortodoxă Română ar trebui să sărbătorească Paștele în același timp cu țările din Vest, după calendarul gregorian.

Însă Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a transmis că se opune unei astfel de situații, precizând: „Au catolicii Sfântă Lumină? N-au. Au alții Sfântă Lumină? N-au. Toți se adună la lumina ortodocșilor și strigă Adevărata Lumină a ortodocșilor. Dar nu îndrăznesc să vină că e greu la ortodocși”.

Separat, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, a calificat luni cererea ca Paștele să fie celebrat odată cu catolicii drept „ideal absolut dezirabil”, dar a adăugat că decizia depinde de celelalte biserici ortodoxe.

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Calendar ortodox 21 noiembrie. Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Ce reprezintă sărbătoarea cu cruce roșie din postul Crăciunului

„Noul Moise”. De ce cred creștinii din SUA că Donald Trump este „uns de Dumnezeu”

Astăzi este Lăsata Secului înainte de Postul Crăciunului 2024. Ce tradiții și obiceiuri se respectă când se lasă sec de carne

Reacția Arhiepiscopiei Sucevei în scandalul de la Biserica Sfânta Treime: „Slujbele sunt nule, nu aduc niciun folos sufletesc”

Partenerii noștri