Live

Scandalul apei calde continuă la Ploieşti. Primarul acuză CJ de „bătaie de joc” la adresa celor peste 130.000 de cetățeni

Data publicării:
Primarul Ploieștiului acuză CJ de „bătaie de joc” la adresa celor peste 130.000 de cetățeni.

Primarul Ploieştiului, Andrei Volosevici, acuză Consiliul Judeţean (CJ) Prahova de „bătaie de joc” şi „lipsă de respect” la adresa celor peste 130.000 de ploieşteni afectaţi de lipsa apei calde, după ce, luni, reprezentanţii administraţiei judeţene nu s-au prezentat, pentru a treia oară consecutiv, la şedinţa AGA ADI Termo Prahova convocată de municipalitate cu referire la această problemă.

„Este a treia oară când au fost online doar reprezentanţii primăriei, fără să fie vreun reprezentant al CJ, astfel că din nou nu am avut cvorum. (...) Trebuie să se formeze un caiet de sarcini, care trebuie să fie supus CJ şi CL spre adoptare, şi după, începută o procedură. La nivelul declarativ, Consiliul Judeţean e foarte, foarte aplicat şi interesat de această problemă a ploieştenilor. Este evident că o spun cu un gust amar, pentru că mi se pare ireal ca măcar unul din cei patru membri AGA ADI Termie, în trei şedinţe, să nu fie prezent şi să nu avem cvorum ca să decidem ceva. (...) Este ireal, este, din punctul meu de vedere, clar şi răspicat, o bătaie de joc la nivelul CJ vizavi de ploieşteni”, a declarat Volosevici într-o conferinţă de presă.

În plus, primarul acuză o campanie dusă împotriva sa de preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, şeful său pe linie de partid, de altfel, Dumitrescu fiind preşedintele PNL Prahova.

Astfel, întrebat dacă i se pare bună ideea ca CJ să preia şi reţeaua secundară de transport a agentului termic în Ploieşti, Andrei Volosevici a spus că totul depine de ce „idei” îi vin lui Iulian Dumitrescu.

„Depinde ce se gândeşte într-o seară domnul Iulian Dumitrescu, dacă într-o seară îi vine şi ideea asta (...). Oricum, ideile (...) sunt puse în practică la dispoziţia politică a unui singur om. Punct. Şi că dorinţa este să mă afecteze pe mine - sigur că mă afectează, dar mai grav este că această dorinţă afectează 130.000 de oameni pe care eu cred că cineva de la etajul I de la Casa Albă îi consideră puţin pregătiţi să înţeleagă nişte lucruri. (...) Este rugămintea mea ca nişte oameni care au nişte probleme de orgolii, de înţelegere, de cunoştinţe administrative să se trezească”, a mai declarat edilul.

Referindu-se la faptul că Primăria Ploieşti nu a plătit firmei de termoficare subvenţia pentru agentul termic livrat, Volosevici a arătat că, potrivit statutului ADI Termo Prahova, facturile trebuiau verificate de către ADI, însă asociaţia „le-a trimis înapoi”.

„Am trimis cu adresă facturile către cei care au obligaţia (...), pentru că modul în care am putea să plătim este cel pe care îl cunoaşteţi. Nu există nicio altă reţetă, decât cea specifică. De exemplu, la Primăria Ploieşti, SG furnizează nişte servicii care sunt monitorizate, contorizate şi avizate de către RASP. Aceeaşi este reţeta şi obligaţia legală la nivelul plăţii eventuale a subvenţiei pentru agentul termic furnizat. Nouă ne-au venit nişte facturi de la Termie Prahova (Termoficare Prahova SA - n.r.), pe care le-am trimis în baza articolului 25, alin 5, litera I, spre verificare şi bun de plată la ADI Termie şi, în contextul în care acestea vin, putem discuta de plată”, a spus primarul.

Aproximativ 130.000 de ploieşteni, dar şi instituţii publice, inclusiv spitale, nu beneficiază, de la 1 august, de apă caldă

Întrebat dacă a primit vreun răspuns de la ADI Termo Prahova, Volosevici a arătat că a primit facturile înapoi. „Au spus că nu e treaba lor pentru că nu au mai citit până la articolul 25 (al statutului - n.r.), nu au mai citit până acolo”, a completat primarul.

Aproximativ 130.000 de ploieşteni racordaţi la sistemul centralizat de termoficare, dar şi instituţii publice, inclusiv spitale, nu beneficiază, de la 1 august, de apă caldă în sistem centralizat, după ce operatorul a sistat serviciul invocând necesitatea unor lucrări.

Preşedintele CJ Prahova, care este şi preşedinte al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Termo Prahova, Iulian Dumitrescu, a anunţat, pe 2 august, rezilierea contractului de delegare a serviciului de furnizare a agentului termic în sistem centralizat în municipiul Ploieşti.

Ulterior, la data de 5 august, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Prahova a aprobat, în cadrul unei şedinţe extraordinare, o hotărâre prin care "se solicită operatorului Societatea Termoficare Prahova SA să asigure continuitatea serviciului de utilitate publică privind furnizarea agentului termic către populaţia de pe raza UAT Ploieşti".

Firma nu a dat curs solicitării CJSU nici până la această dată, transmiţând că repunerea în funcţiune a Cazanului de Apă Fierbinte (CAF) 2 fără finalizarea planului aprobat de reparaţii „prezintă riscuri majore cu consecinţe grave pentru siguranţă în funcţionare a serviciului public de alimentare cu energie termică şi siguranţa personalului”.

„SC Termoficare Prahova SA a luat act de adresa transmisă în data de 4 august 2022 de ADI Termo Prahova, document prin intermediul căruia compania noastră este somată să sisteze reparaţiile de strictă necesitate desfăşurate la CAF 2 şi aducerea utilajului de producţie a energiei termice la starea tehnică iniţială. (...) Mai mult, autorităţile au solicitat companiei noastre punerea în funcţiune a utilajului şi demararea furnizării apei calde menajere către consumatori. Având în vedere starea avansată de degradare a Cazanului de Apă Fierbinte Nr. 2 constatată prin evaluări tehnice externe raportate către autorităţi, compania Termoficare Prahova SA nu poate sa îşi asume răspunderea punerii în funcţiune a utilajului fără finalizarea planului de reparaţii, potrivit reglementărilor legale”, a transmis Termoficare Prahova SA într-un comunicat, potrivit Agerpres.

Contractul pentru delegarea gestiunii prin concesiune a serviciului public de alimentare cu energie termică produsă în mod centralizat pentru municipiul Ploieşti a fost câştigat, în luna mai, de o asociere formată din Geotherm Distribution SA şi Gas & Power Trading SRL.

Licitaţia a fost organizată după ce fostul operator, compania Veolia Energie Prahova, a anunţat, în octombrie 2021, rezilierea înainte de termen a contractului în baza căruia asigura serviciul de alimentare cu energie termică pentru municipiul Ploieşti.

Boilere pentru creşe, grădiniţe şi internate

Consiliul Local (CL) Ploieşti a alocat bani pentru achiziţia de boilere electrice pentru creşe, grădiniţe şi internatele aferente unor colegii şi licee, în contextul sistări furnizării apei calde în oraş de la data de 1 august.

Primarul Andrei Volosevici a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că în „maxim 2-3 zile”, unităţile menţionate vor avea apă caldă.

La ultima şedinţă a Consiliului Local, a fost alocată suma de 120.000 de lei pentru achiziţionarea de boilere electrice.

Conform proiectului de hotărâre, pe lista beneficiarilor de astfel de instalaţii figurează 16 grădiniţe cu program prelungit, şase creşe şi şapte internate şcolare.

De asemenea, Volosevici a spus că Spitalul de Pediatrie are „parţial” apă caldă, alocarea bugetară pentru rezolvarea problemei fiind de 600.000 lei, procedura fiind începută pentru implementarea unui sistem cu şase centrale care vor funcţiona „în cascadă”.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Accident grav cu patru mașini pe autostrada A3. Traficul este restricționat pe sensul spre Ploiești

Peste 400 de clădiri din București nu vor avea apă caldă și căldură. În ce intervale orare vor fi probleme și care sunt zonele afectate

Primarul unui oraș din centrul Mexicului a fost asasinat. Câte persoane au fost ucise în ultimii ani

Un primar din România a fost pus sub control judiciar într-un dosar de ucidere din culpă, pentru moartea unui tânăr

Partenerii noștri